Тийн отива в затвора за създаването на програма за хакерски атаки

Адам Мъдд отива в затвора за две години за бизнеса си за хакерски атаки със създадения от него "стрес тестер". С Titanium Stresser са били извършени над 1,7 милиона атаки в целия свят, съобщи The Guardian, включително на Microsoft, Minecraft, Xbox Live и TeamSpeak.

Адам бил на 16 години, когато написал собствена програма -  Titanium Stresser. През следващите години я подобрявал и продавал на хакери, от което спечелил еквивалента на 386 000 паунда в долари и биткоини.

През 2014 год. Адам бил окраден в колежа, където и без това смятал съучениците си за тъпи. След като полицията не се заела да търси виновни и не му върнали нещата, той се прибрал вкъщи и свалил 70 образователни сайта. Създал неприятности на своя колеж и, явно за забавление - и на Кембриджкия университет.

На 16 години сърдитият колежанин пуснал програмата си и започнал да я дава за ползаване по собствена бизнес стратегия - с отделна цена за всяка атака в завимост от времетраенето ѝ. Имал и премуим акаунти за специялни клиенти. Програмата му работела чудесно и бързо станала любима на хакерите.

Напуснал колежа, не излизал от къщи, а родителите му нищо не разбрали за печелившия му бизнес. Те смятали, че депресираният им син си запълва времето, като играе на компютъра. Разбрали, че са родили талантлив програмист едва когато дошла полицията.

По време на делото съдията дори многократно отбелязва, че Адам има изключителни способности и е израстнал в добро семейство.

Създаването на самата програма Titanium Stresser не е престъпление, тя е "стрес тестер", с който може да се провери до какво натоварване издържа сървърът. Макар бизнесът от стаята да носел на Адама стабилен доход, той не си купувал нищо, но най-после се почувствал значим, макар и срад хакерите. Бил на разположение денонощно и работел сам. Вероятно никога нямаше да бъде разкрит, ако неговият продукт не бил използван за атака на сървърите на Sony и Microsoft. От 2013 до 2015 год няколко пъти по негова заслуга оставали недостъпни сървърите на PlayStation и Xbox. В съда станало ясно, че Titanium е използван и за атаки на Minecraft, Runscape и TeamSpeak.

"Съдът разбра, че Мъдд, който страда от недиагностициран синдром на Аспергер, е бил по-заинтересован от статута си в онлайн геймърската общност, отколкото от парите. Ответникът, е извършил 594  DDoS атаките срещу 181 IP адреса в периода между декември 2013 г. и март 2015 г.", са казва в мотивите за решението на съда.

"Случаят на Адам Мъдд предизвиква само съжаление, тъй като този млад човек, очевидно много надарен, е предпочел да използва своя талант за лична изгода, причинявайки вреда на други хора. Ние искаме да бъде разбрано, че действителната присъда за непълнолетен не е наша прищявка, а стремеж да научим младежта да отговаря за постъпките си. Важно е другите също толкова талантливи ученици да разберат това, преди да поемат по престъпен път. Родители, ако вашите деца не излизат от стаята си, поне се поинтерсувайте какво правят в интернет", се казва в послание на властите.

Адам, в момента на 20 г., се е признал за виновен.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини