Технологичният гигант "Тесла" стъпва в Пловдив

Американската технологична компания "Тесла" (Тesla) стъпва в България, съобщиха от Министерството на икономиката в петък. Гигантът планира да изгради зарядна станция в Пловдив, която да стане част от веригата, започваща от Загреб и стигаща до Одрин. Какъв ще е размерът на потенциалната инвестицията и в какви срокове може да се реализира тя не се посочва в информацията на ведомството.

Привличането на "Тесла" е станало по идея на служебния министъра на икономиката Теодор Седларски, като за целта била създадена работна група, а с помощта на търговското аташе на страната ни във Вашингтон Иво Константинов е била организирана среща с представители на "Тесла". Така компанията решава да включи страната ни инвестиционните си планове и на картата й със зарядни станции ще се появи първата изградена в България, която ще стане част от енергийния коридор на "Тесла", свързващ Европа и Турция. Съоръжението у нас ще бъде на пловдивския булевард "България”.

От съобщението обаче става ясно, че за да се разгърне потенциала на партньорство с технологичния гигант ще е полезно да се предприемат законодателни мерки за стимулиране продажбите на електромобили, както и на екологично законодателство за по-високо данъчно облагане на транспортните средства, задвижвани от въглеводородни горива, които замърсяват околната среда.

Много полезно въздействие за създаване на подходяща среда за подобна инвестиция би било и създаването на иновационна култура в българските университети, както и заделянето на бюджети за научни изследвания, свързани с бизнеса, посочват от Министерството на икономиката. Важно за развитието на бъдеща мащабна инвестиция на "Тесла" би било и реализирането на подкрепа на местно ниво от експортно кредитиращи институции, допълва ведомството.

За включването на България в плановете на компанията на Илон Мъск за опасването на САЩ и Европа с мрежа от суперзарядни станции се говори от 2015 г., но в анализите е коментирано именно слабото присъствие на електромобилите в страната.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ни
    Николай Георгиев
    1 0
    10:44, 1 май 2017
    Значи "За включването на България в плановете на компанията на Илон Мъск за опасването на САЩ и Европа с мрежа от суперзарядни станции се говори от 2015 г.", какво общо има служебния Седларски?

Случаен виц

Последни новини