Кой ще застрои Камчийски пясъци, Корал, Карадере и Иракли

Министърът на екологията Нено Димов обяви, че даването на право на строеж по Черноморието не означава задължително, че проектът ще бъде реализиран.

Повод за коментара му стана информацията, че един от първите законопроекти, с които ще се захване парламентът е да се удължи с още три години срокът за строителство по крайбрежието.

Това позволява на частни собственици на земи с променено предназначение по крайбрежието, но и на големи инвеститори на Камчийски пясъци, Корал, Карадере и Иракли, да реализират строителните си проекти до 2020 г. По сегашния закон срокът изтича след седмица.

Липсват териториални устройствени планове край морето и не знаем какво става, обяви още министърът.

"От десетилетия никой не иска да има такива и се блокират. Нещата трябва да бъда регламентирани", посочи Димов.

"Не виждам защо хората със земя да не развиват търговска дейност. Има много начини на застрояване, някои от тях са приятни", заяви Димов по Нова ТВ.

По думите му с този законопроект се дава възможност на хората, които не са развили плана си за строеж, да имат още време да го реализират. Кой ще застрои крайбрежната ивица Димов каза, че не знае. Той не изключи възможността изобщо да не се стига до строителство.

Според природозащитници това е нова заплаха от застрояване на Черноморието и затова ще протестират довечера пред Народното събрание.

БСП определиха законопроекта като лобистки и споменаха миналата седмица, че може да бъдат засегнати местностите Карадере, Камчийски пясъци, Иракли. Те обаче отказваха да отговорят знаят ли кои са лицата, компаниите, в полза на които евентуално се прокарва проектът.

Нено Димов коментира и темата за мръсния въздух в България.

По думите му този проблем е много по-сериозен от глобалното затопляне. „Факт е, че въздухът у нас не отговаря на съвременните норми в определени големи градове и се предприемат мерки в тази посока. Вчера подписахме с три общини финансиране по ОП „Околна среда” за разработване на планове за постигане качеството на въздуха. Става въпрос за 355 000 лева, които се дадоха вчера. Има още 3 милиона за останалите общини, а зад тях стоят 115 милиона лева, които да реализират тези мерки до 2020 г.”, обясни Димов. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини