Спря издаването на решения от ТЕЛК

ТЕЛК-овете не могат да издават решения от днес. Причината е, че Върховният административен съд е отменил действащата методика за издаване на медицински експертизи, а в същото време няма издадена нова. 

Това съобщи председателят на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София Боряна Холевич, цитирана от Clinica.bg. 

Решението на ВАС, с което се отменя методиката за определяне на процент инвалидност, е обнародвано в „Държавен вестник" в петък.

Решението е взето от тричленен състав на ВАС, но не е обжалвано навреме от здравното министерство и затова е влязло в сила. От днес никой не може да вземе решение от ТЕЛК. Ако пък ТЕЛК-овете продължат да издават решения, те ще са невалидни. 

По думите на Холевич Комисиите няма как да използват старата методика, защото в нея се говори за три групи на увреждане, а не за процент инвалидност. 

Делото е образувано по жалба на Мануела Тошева от село Голяма Железна, тъй като наредбата за медицинската експертиза не е била публикувана за публично обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването. 

За момента не е ясно колко хора ще бъдат засегнати от проблема, но те вероятно ще са хиляди, тъй като през 70-те комисии в страната все ден преминават поне по десетина души. 

От здравното министерство обявиха, че решението на ВАС отменя частично Наредбата за медицинската експертиза - в частта за изискването за срока на инвалидност от една до три години, отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида и степента на увреждане в проценти при малигнен тумор на гърдата и методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност.

В останалата си част наредбата, в това число текстовете за временната неработоспособност, е в сила и Комисиите трябва да я спазват.

От ведомството допълниха, че проектът на новата наредба вече е бил публикуван за обществено обсъждане, като едномесечният срок за обсъждането е изтекъл на 5 май. Постъпили са и необходимите становища с изключение на това на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Очаква се след събирането на Съвета да бъде предоставено и това становище, което е задължително за продължаването на процедурата по приемането на наредбата. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини