Борисов и Захариева отговориха на Путин за писмеността "от македонската земя"

Премиерът Борисов отговори на руския президент Владимир Путин след изказването му, че славянската писменост е дошла в Русия "от македонската земя".

"Ако продължаваме да спорим за история, където историците отдавна са се произнесли, кой откъде е тръгнал, за да донесе азбуката, това не е европейски подход. Европейският подход е да кажем, че благодарение на светите братя Кирил и Методий, на азбуката, на тази писменост, която те са създали, над 300 милиона пишат, четат и в края на краищата oбoгaтявaт eвpoпeйcĸaтa ĸyлтypa“, коментира Бойко Борисов.

Снощи и вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева отговори задочно на руския президент. 

"Създаването на писмеността е станало по волята и с участието на българската държава - подчертава Захариева в отговора си - и неслучайно българският владетел Борис Първи присъства във всички старобългарски книги като цар Борис Михаил - Покръстител, въвеждащ вярата и писмеността."

Тя напомня и как на 29 април 2012 г. руският патриарх Кирил е казал на президента Плевнелиев в София, че "българите пренесоха книжната грамотност в Русия".

"Не може да не ни радва, че вече и държавните глави на други страни си честитят взаимно най-светлия български празник. Това несъмнено е признание за приноса към европейската и световната култура на страната ни, където кирилицата е създадена и откъдето се е разпространила към други страни и народи.

Благодарение на България кирилицата е вече и върху банкнотите от единната европейска валута.

Празникът не е само наш, а кирилицата е обща. Но знайте, че помним историята си и затова сме горди.

Нищо повече не мога да добавя от този стих на Иван Вазов:

"Че и ний сме дали нещо на светът

и на вси словене книга да четат", пише още вицепремиерът Захариева.

По същото време във Фейсбук страницата на българското посолство в Москва беше публикувано видео с част от изпълнение на "Върви, народе възродени" на Червения площад. "Българският химн на буквите прозвуча днес за първи път на концерта на Червеният площад по случай 24 май в директно включване от София", гласи текстът.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Им
    Име *
    3 0
    10:10, 25 май 2017
    Ами да руснаците винаги са били сърбомани затова харизаха Вардарска Македония на лекето Тито който за благодарност след това им показа среден.
    Друг е въпроса че българите не правят разлика между Русия и една безспорно справедлива социална система ( която Митоди забрани да споменаваме ) и между имперските интереси на Царска Русия и нашето освобождение а това просто не е така.
    • Xa
      xaxa
      3 0
      10:43, 25 май 2017
      Е Георги Димитров не е ли бил убит, за да няма Балканска федерация. Сега поне лъсна кой разделя българите. От Гърция изселени или преименувани, в Македония зомбирани, че са друга нация

Случаен виц

Последни новини