39 държави са били засегнати от руската пропаганда и дезинформация

Русия е водила през последните години кампании за дезинформация и компютърен шпионаж, които са засегнали стотици физически и юридически лица в 39 страни, включително НАТО и ООН, показва публикувано днес изследване, цитирано от Франс прес.

В доклада на "Ситизен лаб" на университета в Торонто се разкрива, че поне от 2015 г. съществуват "кампании за дезинформация и компютърен шпионаж срещу стотици правителствени, икономически, военни и граждански цели", казва главният автор на доклада Роналд Дайбърт.

Според доклада кибератаките срещу Демократическата партия и дезинформационната кампания по време на президентските избори в САЩ са само върхът на айсберга.

В доклада се казва, че шпионажът е насочен не само срещу правителства, армии или фирми, а и срещу журналисти, научни работници, опозиционери и активисти.

Сред засегнатите е бивш руски премиер, бивши високопоставени американски официални лица, членове на министерски кабинети в Европа и Азия, посланици, висши военни и генерални директори на енергийни компании.

Кампаниите на Русия следват модел на атака чрез "пускане на въдици", който позволява на Москва да се сдобие с данни на мишените, а след това те се разпространяват със смесване на верни и неверни информации за пораждане на объркване, обясни Дайбърт.

Същевременно комисията по външни отношения на Сената на американския Конгрес днес подкрепи идеята за законопроект за създаване на специален фонд за противодействие на Русия в информационното и политическото пространство, предаде ТАСС.
Според текст, публикуван в сайта на комисията, за тази цел през 2018 г. и 2019 г. ще бъда отделени 250 милиона долара. Те ще са предназначени за защита на критически важни за страните инфраструктури и механизми за провеждането на избори в онези страни от НАТО и от ЕС, които по мнението на държавния секретар на САЩ могат да станат уязвими на влиянието от страна на Русия и нямат достатъчно средства за укрепване на своята сигурност.

Инициативата в скоро време ще бъде разглеждана в целия Сенат, а после трябва да бъде подкрепена и от Камарата на представителите и от президента на страната.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини