Един работник с кирка чистел 3 900 шахти, кметът ощетил общината с 200 000 лева

От 2014 година насам всички дъждоприемни шахти в Асеновград били „чистени” от един човек с кирка и две лопати, стана ясно от брифинга на прокуратурата във връзка с акцията в община Асеновград, съобщават от ТрафикНюз след брифинга в Окръжна прокуратура - Пловдив във връзка с досъдебното производство спрямо служители на Община Асеновград.

Окръжният прокурор Румен Попов разказа подробно схемите в общината, заради които до момента са обвинени 7 души, като в това число кметът д-р Емил Караиванов, главният архитект Константин Атанасов, както и бизнесмените Николай Христев и баща и син Вакрил и Георги Запрянови. Всички са пуснати под парична гаранция от 5000 до 10 000 лева.

Причината кметът да не е задържан е, че има трансплантация на важен орган, а здравословното състояние на Николай Христев рязко се е влошило.

Кметът има две обвинения - едното е злоупотреба с влияние, свързано с договор за почистване на дъждоприемни шахти.  Другото е за незаконна промяна на ПУП за строителство на кооперация в Метошката махала в Асеновград, който е паметник на културата.

Прокуратурата ще внесе искане в съда за отстраняването от длъжност на кмета на Асеновград, заедно с главния архитект, тъй като има опасност да направят ново престъпление или да попречат на разследването, съобщават още от ТрафикНюз.

Според Румен Попов схемата с шахтите действала от 2014 година.  Там има подписани три договора между  община Асеновград и фирма „Ерика корп” ООД,  в нея съдружник е дъщерята на Николай Христев.

Първите два договора са на директно договаряне, а третият е след спечелена обществена поръчка. В нея е било заложено изискване за сертификат ISO, който не е задължителен, но по този начин фирмата спечелила поръчката.

След това въпросната фирма е наела само един служител, на който се е плащало на ръка. Реално той вдигал периодично капаците на шахтите, а след това ги затварял, без да се извършва дейност. Отчетът се е правил в тетрадка в заведението на Николай Христев в сградата на общината. Оттам тя е минавала през длъжностно лице, което е завишавало в пъти реалния размер на разходите. Накрая отчетите се подписвали от кмета и парите били превеждани по сметката на фирмата, след което средствата били теглени от съпругата на Христев. Всеки месец фирмата усвоявала над 6000 лева от чистенето.

Документите по делото са над 100 тома. Има редица претърсвания и изземвания. В това число и микробусът, с който били чистени шахтите.

Според прокуратурата злоупотребите са в особено големи размери и са нанесли щети за над 200 000 лева на общината.

Николай Христев има и друго разследване за купуване на гласове. По време на изборите той е давал пари на други лица да изготвят списъци, като плащал по 25 лева на глас. Той е купувал гласовете за определен кандидат за депутат. Бизнесмена го грози затвор до 7 години, като той е със заповед за арест за 72 часа. Христев в момента е в болница и най-вероятно ще бъде опериран, тъй като може да развие гангрена.

Източник: ТрафикНюз

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини