Астрономи очакваха избухване на свръхнова, но се появи черна дупка (видео)

Астрономи наблюдавали масивна умираща звезда в очакване тя да избухне в супернова. Но вместо това, след години наблюдения тя изчезва. Учените комбинират големия бинокулярен телескоп (LBT) и космическите телескопи на НАСА "Хъбъл" и "Спитър", за да търсят остатъци от звездата, но откриват само, че я няма. Учените смятат, че се е превърнала в черна дупка, съобщи НАСА.

Звездата, която наблюдавали била 25 пъти по-масивна от нашето слънце. През 2009 г. звездата увеличила яркоста си, като станала над 1 милион пъти по-ярка от Слънцето за няколко месеца. Но през 2015 г. сякаш изчезнала. След като с LBT не открили звездата, астрономите насочили космическите телескопи на "Хъбъл" и "Спитър", за да проверят дали все още е там, но само затъмнена. Те също така използвали Spitzer, за да открият някакво инфрачервено лъчение от това място. Това би било знак, че звездата все още е налице, но може би просто е скрита зад облак от прах. Всички тестове били отрицателни. Звездата вече не била там. Чрез внимателен процес на елиминиране, изследователите накрая стигнали до извода, че звездата трябва да се е превърнала в черна дупка.

Галактиката, където се развива действието е NGC 6946 - спирална галактика на 22 милиона светлинни години, наречена "Галактиката на фойерверките", тъй като често избухват свръхнови.

"Масивен провал" като този може да обясни защо астрономите рядко виждат супернови от най-масивните звезди, казва Кристофър Кочанек, професор по астрономия в Държавния университет в Охайо и изтъкнат учен в наблюдателната космология. Той ръководи екипа от астрономи, който публикува последните си резултати в Месечния бюлетин на Кралското астрономическо дружество.

Около 30% от масивните звезди, изглежда, могат тихо да се свият в черни дупки, без да избухнат в свръхнова.

Наистина интересната част от откритието е за произхода на много масивни черни дупки - вида, който експериментът LIGO открива чрез гравитационни вълни. (LIGO е лазерната интерферометърна гравитационно-вълновата обсерватория.)

Предстои да бъде потвърдено наличието на черна дупка там, където преди е светела гигантската звезда N6946-BH1. Ако това стане, ще можем да кажем, че за първи път сме наблюдавали "раждане" на черна дупка и първото несъстояло се избухване на супернова. В момента астрономията приема, че такива масивни звезди избухват, и едва след това, когато се образува масивно ядро вследствие термоядрените реакции, достигат колапс и се превръщат в черни дупки.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини