Стартира проект за социално включване на хората с увреждания в Асеновград и улесняване на достъпа им до заетост

На пресконференция днес зам.-кметът Мария Вълканова представи подробности по проекта, както и неговия екип с ръководител Ася Фотева - управител на "Домашен социален патронаж". Проектът е по процедура "Активно включване" по ОП "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС. Общата му стойност е 390 992 лв. в това число средства от ЕСФ - 332 343 лв. и 58 649 лв. национално съфинансиране. Продължителността му е 20 месеца. Основната цел е да се увеличи броят на заетите или търсещи работа хора с увреждания, чрез предоставяне на социални и иновативни услуги, подкрепа за тях и техните семейства, повишаване мотивацията им за независим и самостоятелен начин на живот и подобряване качеството на живот.

В рамките на реализиране на проекта ще се предоставя социалната услуга "Личен асистент" и ще се разкрие Център за иновативни услуги (ЦИУ( - нова иновативна форма на социална услуга в общността, чрез която да се осигури по-добро качество на живота с подкрепяща социална, здравна, правна и психологическа грижа и консултации; превенция за преодоляване на социалната изолация и активиране на личностните ресурси за мотивацията за търсене на работа и трудова реализация.

Продължителността на услугата "Личен асистент" ще е 18 месеца - от 1 юли 2017 г. до 31 декември 2018 г. и ще обхване 40 хора с увреждания и техните семейства, вкл. възрастни в риск, хора в зависимост от грижа поради увреждане или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот или в риск от социална изолация, както и 20 лични асистенти - икономически неактивни лица наети на длъжността.

В ЦИУ е предвидено да има екип от специалисти (социален работник, 2 социални сътрудници, медицинска сестра, юрист и психолог), които да предоставят различни дейности за подкрепа, информиране и консултиране на целевите групи по проекта .

Желаещите да кандидатстват по проекта е необходимо да подадат документи до 9 юни, включително в офисите на Домашен социален патронаж на бул. "България" 25 , телефон за повече информация 0331/63712 .

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини