По 20 години зад решетките при строг режим за убийците на 13-годишната Александра

Варненският окръжен съд даде доживотни присъди на Красимир Тодоров и приятелката му Ивалена за грабежа и убийството на 13-годишната Александра.

Тъй като процесът се гледа при условията на съкратено съдебно следствие, магистратите бяха задължени по закон да намалят с една трета наказанията. Така 20-годишният Красимир и 19-годишната му приятелка Ивалена ще лежат по 20 години зад решетките при строг режим. Младежът бе признат за виновен и за изнасилването на Александра.

Окръжният съд уважи и гражданските искове на родителите на убитото момиче в размера, в който са били предявени. 

Тялото на 13-годишната Александра Сивриева бе открито на 12 април м.г. от деца в мазето на бившия ресторант "Ловен дом" в Провадия, след като момичето бе издирвано в продължение на 22 дни.

Трупът бе покрит със стари дрехи и изтърбушена седалка. При извършения оглед е установено, че липсват златните накити на Александра – обици, синджир, пръстен и гривна, които тя носела постоянно. Само ден по-късно – на 13 април 2016 г., при претърсване на дома, който обитавали подсъдимите Красимир Тодоров и Ивалена Маринова, е намерена разписка от заложна къща във Варна, където двамата продали пръстена на Александра ден след грабежа, придружен с убийството. 

Така случаят с мистериозното изчезване на 13-годишното момиче бил разкрит и като извършители на престъплението били обвинени Красимир и Ивалена. 

Жертвата и двамата подсъдими живеели в постройки в общ двор в Провадия. Красимир и Ивалена често гостували в дома на Александра. Родителите на момичето работели в Германия и стандартът на семейството му будел завист у двойката. 

13-годишната Александра носела винаги златни накити – обеци с тегло 5 грама, пръстен със сини и бели камъчета с тегло 4,4 грама, гривна 4 грама, и синджир от 4,25 грама. Двамата решили да я ограбят, след това да я удушат. Престъпният им план, в който водеща била Ивалена, включвал продажба на златните накити на Александра веднага след убийството й в заложни къщи във Варна.

На 22 март, бабата на момичето отсъствала. Тогава Красимир предложил на Александра да пушат марихуана. Извел я от дома й и я прилъгал да влязат в изоставения „Ловен дом“, за да не бъдат видени. Там 20-годишният младеж изнасилил момичето. 

След това в изоставения ресторант дошла и Ивалена. С пуловер, преметнат през врата на 13-годишното момиче, по-голямата девойка започнала да я души, а Красимир свалил златните накити на жертвата и започнал да я души с ръце, като я стискал за гърлото. После двамата придърпали мъртвото тяло на Александра в най-тъмната част на помещението на изоставената сграда. 

Ивалена обула бельото и долницата на трупа. Пуловерът, с който 13-годишната Александра била удушена, оставили на врата й. Веднага след това, убийците продали обеците на мъртвото момиче. Наели свой познат да ги откара до Варна и започнали да предлагат златните накити на заложни къщи. В една от тях при продажбата поискали лична карта и Ивалена дала своята.

Престъплението се доказва чрез открити следи на местопроизшествието, ДНК-експертиза на намерен клетъчен материал в открит презерватив, техническата и лицевоидентификационна експертиза на видеозаписи от заложните къщи, където двамата продали ограбените накити на Александра. 

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативния съд във Варна.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини