Юнкер: Смъртното наказание в Турция затваря пътя й към Европа

Европейският съюз трябва да продължи преговорите по присъединяване с Турция, но едно връщане на смъртното наказание несъмнено ще сложи край на процеса. Това заяви в сряда председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от агенция Ройтерс.

Турция премахна смъртното наказание през 2004 г. в рамките на кампанията за членство в ЕС. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза обаче, че ще одобри връщането му, ако парламентът одобри такава мярка или ако тя е подкрепена на референдум.

В Берлин, на дебат със студенти за бъдещето на Европа, Жан-Клод Юнкер каза, че е против спирането на преговорите с Турция сега. Според Юнкер европейските представители трябва да продължат да опитват да убедят Турция, че е в неин собствен интерес да се реформира и да се движи към ЕС, вместо да обръща гръб на Европа и нейните ценности.

"Не зная дали Турция някога ще стане членка", призна Жан-Клод Юнкер.

Той посочи, че в дълъг разговор с Ердоган неотдавна е дал ясно да се разбере, че връщането на смъртното наказание ще бъде "червена линия" в преговорите по присъединяване.

Миналата седмица Ердоган се срещна в Брюксел с Юнкер и с председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск. След разговорите турският президент съобщи, че е 

Източник: http://www.cross.bg

Коментари в сайта (1)

Последни новини