Областният Славов: „Искаме да покажем нашето признание към вас за постиженията, с които ни направихте горди”

    На проведена днес среща в Областна администрация Смолян, областният управител Недялко Славов уважи постижението на отличените участници в програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт (JA) от Езиковата гимназия и ПГ по икономика в Смолян с грамоти и символични подаръци.

    Славов приветства учениците техните преподаватели и родители, кмета на община Смолян Николай Мелемов, началника на РУО-Смолян Иван Муцевски, управителя на Областен информационен център-Смолян Цветанка Генчева, представителите на медиите, гостите. „С провеждането на тази среща искаме да покажем нашето признание към вас за постиженията, с които ни направихте горди, като родопчани. Искам да ви поздравя лично за спечелените призове от младежкия бизнесфорум „Изгряващи звезди 2017” на Джуниър Ачийвмънт-България. Кампанията за тази година се подпомага от евродепутатът Владимир Уручев – наш добър приятел и земляк.”

    Областният управител благодари на присъстващите за това, че са уважили поканата му, като отбеляза значимостта на постигнатото от смолянските ученици: „Днес даваме знак, че постижението и на двете групи е изключително сериозно. То е конкретно признание за предприемчивостта и находчивостта на смолянските ученици, които предложиха иновативни разработки, на които биха завидели утвърдени компании и научни звена. Но само по себе си, тези награди са потвърждение за доброто ниво на образованието в областта. Те са блестящ  пример за това как наученото в училище, успоредно с качествата на учениците и техния стремеж за усъвършенстване, може да дава добри резултати и младите хора, на база наученото и с много труд, да намират реализация тук в страната, тук в региона. Тези призове са признание и за това, че в екипната работа, в обединените усилия се крие ключът към добрите резултати, за това, че родопчани като хора, които се уважават помежду си, могат да работят за общия си успех – нещо, което ние винаги сме твърдели и отправяли като послание.” В заключение Славов добави: „Поздравявам ви още веднъж, че дадохте възможност за Смолян, региона, нашето образование да се говори с респект. Поздравявам и вашите учители и родители, които съм сигурен, че са много щастливи и се радват заедно с вас за постигнатите успехи.”, след което им пожела още много бъдещи успехи и ги увери, че могат да разчитат на подкрепа от страна на областна управа.

    ПГПЧЕ „Иван Вазов“ - Смолян и ПГ по икономика „Карл Маркс” – Смолян се включиха в програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт (JA) през есента на 2016 г., при старта на съвместния проект на Джуниър Ачийвмънт и евродепутата Владимир Уручев „Предприемачи на бъдещето“.

    Фирмата на учениците от Езиковата гимназия в Смолян - „Noetic“ е обявена за „Най-добра учебна компания на България“ в надпревара с 40 екипа. Тя спечели престижната награда с мобилно приложение, с което се сканират етикетите на хранителни продукти и се получава информация за вредните в тях съставки. 
    Апликацията E-Food Scanner, достъпна в Google App Store, е разработена от десетокласници от ПГПЧЕ „Иван Вазов“ - Смолян, които за първа година участват в програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт (JA). Това са Надежда Андреева, Виктор Василев, Теодора Раданова, Даниела Бадева, Александър Чаушев, Амира Камберова, Мелиса Сандалска, Венелин Чакалов и Християна Белева с ръководител старшия учител по история и география г-жа Калинка Атанасова.„Noetic“ спечели и специалната награда на евродепутата Владимир Уручев - „Предприемачи на бъдещето“. С негова подкрепа младежкият екип ще представи България на международно състезание на учебните компании на JA Европа, което ще се проведе по средата на юли в Брюксел. На второ място се класираха отново смолянски млади предприемачи – от ПГ по икономика с компанията „Родопи еко“. В екипа участват единадесетокласниците Антонина Пашова, Йоанна Кариева, Мария Мелемова и Мартин Сантелов с ръководител старши учител по право и икономика г-жа Елмира Косова. Те се пребориха за среброто с идеята за производство на компост и биоразградими саксии за засаждане на иглолистни фиданки, като се отличиха с първа награда за най-автентичен екологичен продукт. Екипът на компанията „Родопи еко“ ще подкрепи съгражданите си от „Noetic“ на състезанието в Брюксел.

    Специални поздрави към отличените ученици отправиха и кметът на община Смолян Николай Мелемов, началникът на РУО-Смолян Иван Муцевски, председателят на Регионалния академичен съвет към БАН инж.Момчил Караиванов, управителят на Областен информационен център-Смолян Цветанка Генчева.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини