3 бона глоба за „Неохим“ от РИОСВ в Хасково за замърсяване на р.Марица

Текуща санкция от 3477 лв. на месец ще плаща заводът за производство на изкуствени торове „ Неохим“ за замърсяване на водите на р. Марица. Торовият гигант е глобен от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите-Хасково за изпускането на отпадъчни води в реката, които не отговарят на индивидуалните емисионни норми в Комплексното разрешително.

Експертите от Регионалната екоинспекция са извършили през май 140 проверки на 138 обекта. В отчета й са посочени 48 предписания, които са дадени за отстраняване на констатираните при проверките нарушения. За месец време са съставени 7 акта, наложени са 2 санкции и са издадени 4 наказателни постановления на обща стойност 5800 лв.
Сред издадените наказателни постановления има и за Винарската изба край село Мезек, която е санкционирана за изпускане на отпадъчни води над нормите в дере в приток на р.Марица. Фирмата е санкционирана и в предходни години за нарушения, водещи до замърсяване на водите, обясниха от РИОСВ-Хасково.  С наложена еднократна санкция за 175 лв. е Пивоварен завод в Хасково за изпускане на отпадъчни води в Терс дере, които не отговарят на нормите в разрешително си. 
Млекопреработвателно предприятие в Хасково също е с акт през май. Той е за неизпълнение на дадено предписание за сключване на договор с ВиК за отвеждане и пречистване на отпадните води. Междувременно обаче предписанието е изпълнено и отпадъчните води, които за известен период са изтичали в р.Хасковска, без пречистване, вече са включени в довеждащия колектор към ГПСОВ – Хасково.

Събраните суми от санкции и наказателни постановления, включително за предишни периоди са на обща стойност 8695 лева.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Хъ
    Хъкълбери Фин
    6 -2
    19:23, 9 юни 2017
    Много бе! Да бяха вдигнало глобата с още 20 лева барем! Тц Тц Тц
    • 00
      0010
      7 -2
      19:44, 9 юни 2017
      Трагедия . Че то джобните на шефа на Неохим са доста повече .
  • 2
    A
    a
    3 0
    09:41, 10 юни 2017
    брее,ами то сега бирената с тази глоба....175 лева,много бе!!!,да вземат да обжалват,да не вземат да фалират сега ей!
  • 3
    До
    докога
    2 -1
    19:52, 10 юни 2017
    РИОСВ е с изненадваща реакция. Значи за рибите водата трябва да е чиста, но за хората водата може да е с арсен, уран и алфа лъчение. Та хората значат по-малко и от рибите. Къде са глобите за превишените норми, за неспазване на договорите за чиста питейна вода от доставчика - В и К Димитровград. Има ли санкционирани, каква е отговорността на кмета който излъга, че всичко е нормално? Защо не е привикан от прокуратурата. Защо не е потърсена съдебна отговорност от управителя на В и К, който смесва водата в Меричлери и я предоставя с арсен на жителите. Защо РИОЗ не спре добиването на вода в ПС които са без Разрешително за водоползване и разрешава доставянето и на потребителите. Защо Басейнова дирекция си затваря очите за ПС без учредена СОЗ. Защо ?
Последни новини