Русия печели повече от жито, отколкото от оръжия

През последните 12 месеца средствата от износа на селскостопанска продукция ще превишат тези от износа на оръжия с над 10 на сто.

 Това твърди съветникът на шефа на компанията "Експортхлеб" Евгений Банников пред изданието finobzor.ru.

Експортът на руска пшеница през селскостопанската 2016-2017 година (от 1 юли 2016 до 30 юни 2017) вече надмина миналогодишният рекорд от 25 милиона тона от предходната такава. Това съобщи първият руски заместник-министър на селското стопанство Джамбукат Хатуов. 

Според руското селскостостопанско министерство, прогнозните количества за настоящата година за износа на зърно са 35-37 милиона тона, от които 27 милиона тона пшеница.
Според Банников експортът не е за сметка на вътрешното потребление, което е около 70 милиона тона, от които за хляб и хлебни изделия отивали малко  над половината  - 38 милиона тона.

При общ добив от 120 милиона тона, освен 70-те милиона за хляб и фураж, според изискванията на ФАО, 12 млн тона трябва да останат като запас, в случай по-неблагоприятни за реколтата на зърно следващи години.

Според специалиста, Русия все по-малко зависи само от експорта на нефт и суровини, както и оръжия.

Въпреки че в парично изражение номер едно продължава да бъде експортът на нефт и газ, доходите от износа на селскостопанска продукция вече надвишават с повече от 10 на сто тези от експорта на оръжие и оръжейни системи и съставлява 17 милиарда долара.

Започвайки от експорта на 14 милиона тона зърно преди 15 години, през 2002, в момента руският експорт по този показател е почти четири пъти повече като номинални количества.

Бележка от редактора:
Русия се очертава като една от малкото печеливши от глобалното затопляне страни към момента.
Въпреки, че голяма част от руските учени отричат антропогенния фактор при глобалното повишение на температурите, този ръст на експорта на зърно от една от страните с най-суров климат се дължи именно на значимото и трайно покачване на средните температури в Русия и, като следствие, преместването на границата на сигурното земеделие на север, плюс удължаването на вегетационния период за много култури, особено в южните части.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини