250 хил. евро глоба за неприет бежанец иска ЕК

Българският евродепутат Емил Радев иска по-строги промени в дъблинските регламенти от тези, които ЕК предлагаЗа граничните държави, те влошават ситуацията, коментира той пред News.bg.

По думите му дъблинските регламенти не работят в настоящите реалности. Според сегашните текстове мигрантите трябва да се връщат в първата държава, в която са регистрирани.

Повечето от тях пътуват към развитите западни държави. Това е огромна тежест за страни като България, Италия, Гърция, Малта и е крайно несправедливо, обясни Радев. Държавата ни давала стотици милиони лева за охрана на границата, за да пази мигрантите да не влизат не само у нас, но и по-навътре в ЕС. Радев припомни , че ЕК предлага и санкция, ако не приемем бежанци - 250 000 евро на неприет бежанец.

Това е огромна сума и затова той и Мария Габриел настояват граничните държави в общността да бъдат освободени от задължението да приемат бежанци. "Ние поемаме основните разходи, основния натиск по охрана на външната граница", аргументира се евродепутатът. Той иска тези санкции да отпаднат - "страни като България не могат да си позволят подобни глоби".

"Искаме коренна реформа на дъблинските правила", настоя той. Граничните държави ще трябва да се борят обаче с интересите на западните и северните държави в ЕС.

Радев е доволен, че има единна българска позиция по темата.

Дори и да успеем обаче с тези промени, ще трябва да ги извоюваме и пред Европейския съвет. "Ще бъде много оспорвана битка", притеснен е евродепутатът. Емил Радев настоява да имаме достъп и до Шенгенската информационна система и бързо приемане на България в Шенген.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини