Атентаторите от Гьотеборг са обучавани в Русия

Обвиняемите за взривовете в шведския Гьотеборг са преминали бойна подготовка в Русия, съобщи Дойче веле с позоваване на прокурора Матс Юнгквист.

По думите му, заподозрените лица - на 20, 23 и 50 години, са контактували със скандинавската радикална национал-социалистическа групировка "Северно движение за съпротива".

Двама от тях са се обучавали в близо до Санкт Петербург, в лагер на ултранационалистическото Руско имперско движение.

Обвиняемите са преминали интензивен курс на обучение, с продължителност от няколко дни до седмица, по думите на прокурора.

Следствието разполага със снимки, на които мъже във военни униформи държат автомати "Калашников".

В. "Dagens Nyheter" посочва че Руското имперско движение е финансирало Северното движение.

Изданието "Göteborgs-Posten" посочва, че заподозрените за взривовете са се върнали от Русия в Швеция през август 2016 г. и два месеца по-късно са пристъпили към реализацията на атентатите в Гьотеборг.

Първият взрив избухна на 11 ноември 2016 година в сграда, където се провеждаше форум на шведска организация. По щастливо стечение на обстоятелствата никой не пострада. На 5 януари бомба избухна в бежански център в Гьотеборг, като един от служителите беше ранен сериозно. Третото взривно устройство беше намерено на 25 януари. То беше поставено на територията на къмпинг в покрайнините на града, но то не се детонира поради грешка при сглобяването.

Източник: news.bg

Коментари в сайта

Последни новини