Космическа мрежа. Създадоха най-голямата симулация на Вселената

Нов компютърен модел на Вселената, безпрецедентен по мащаб и детайлност,  е създаден с тригодишните усилия на астрофизици от Университета на Цюрих. Те са използвали един от най-мощните суперкомпютри в света - Piz Daint, за да симулират най-голямата и детайлна виртуална вселена с 25 милиарда галактики в нея.

На снимката - Космическата мрежа: Секция от виртуалната вселена, разпростираща се на милиард светлинни години, показва как е разпределена тъмната материя в космоса, с жълто хало от тъмна материя, свързани помежду си от тъмни нишки. Космическите кухини, показани като бели зони, са области във Вселената с най-ниска гъстота. 

Алгоритмите позволили тъмната материя да еволюира под въздействие на собствената си гравитация. При това се поражда феномен, известен като хало от тъмна материя - малки концентрации от тъмна материя, от които се смята, че се образуват галактиките като нашия Млечния път.

Симулацията на точните пропорции е едно от най-сериозните предизвикателства в космическото моделиране в голям мащаб. Швейцарските учени е трябвало да се справят със задачата да симулират хало от тъмна материя с размер една десета от този на Млечния път - мащаб, отговарящ на видимата част от Вселената.

Вселената е съставена от  23 процента тъмна материя, 72 процента тъмна енергия  и едва 5% обикновена материя, според сегашната космология. Тъмната материя и тъмната енергия не могат да бъдат наблюдавани с "просто око", това са термини, обозначаващи източници на гравитация, който са неизвестни. За наличието им свидетелстват единствено взаимодействията им с барионната (видима) материя.

Мащабният галактически модел, създаден от швейцарските учени, ще бъде използван за калибрирането на експерименти от мисията "Евклид". 

През 2020 г. Европейската космическа агенция ще изстреля космически телескоп за наблюдения на тъмната материя и тъмната енергия. "Евклид" ще направи томографска карта на нашата вселена, проследявайки във времето повече от 10 милиарда години еволюция в космоса, обясняват изследователите. От данните на "Евклид" учените ще получат нова информация за природата на тайнствената тъмна енергия, но също така се надяват да открият нова физика извън стандартния модел или нов тип частици.
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини