Захариева: Борисов и Ердоган са приятели и това е добре

Външният министър Екатерина Захариева заяви, че премиерът Бойко Борисов е близък с доста европейски лидери, а с турския президент Реджеп Ердоган са приятели.

След посещението в Анкара на министър-председателя, в което участва и тя, вицепремиерът коментира тази сутрин пред Нова телевизия: 

"Премиерът се чува доста често с редица европейските лидери, включително с г-жа Меркел. Дали се чуват всяка седмица, не знам, може би е образно казано (турският премиер Бинали Йълдъръм каза, че прави това със своя приятел Борисов - б.р.). Но с Ердоган са приятели, да, и това е добре. Във външната политика е много важно да имаш добри отношения, независимо дали имате различия", отбеляза Захариева. 

Тя подчерта, че Европейският съюз и в частност Германия наистина разчитат на добрите отношения на Борисов и на България с Турция. Захариева подчерта, че канcлерът Ангела Меркел наистина е помолила Борисов да е мост и посредник в преговорите с Турция за бежанците. По думите й споразумението между страните-членки и Анкара за удържане на бежанската вълна е намалило с 82% натиска върху България. 

Тя не се съгласи, че турският президент извива ръцете на Европа и изтъкна колко тежко е да имаш на своя територия 3 млн. мигранти. Външният министър дори заяви, че Ердоган е бил изключително мек към Европа в разговора си с Борисов. 

“Няколко пъти е ставало дума за това, че Турция иска да се присъедини към ЕС, но има доста път да се извърви“, добави тя. 

На въпрос дали Турция се меси във вътрешните работи на България, Захариева заяви, че никоя страна не бива да ни се меси. 

Тя призна, че това, че посланикът на Турция Сюлейман Гьокче не беше включен в делегацията за разговорите вероятно е знак, че домакините не искат да дразнят българските си гости. 

"Отношенията трябва да бъдат добри, равноправни, партньорски, да се работи за опазването на границите", категорична беше Захариева.

В отговор на въпроса страх ли ги е турците да излизат по улиците и притесняват ли се светските хора от режима на Реджеп Ердоган, министърът каза:

"Не успяхме да се разходим по улицата, но пътувахме дълго с кола от летището. Да ви кажа честно, не ми направи впечатление, че хората се страхуват да ходят по улиците, напротив - доста светски си бяха облечени. Отворени заведения, млади хора, облечени както ние с вас. Всичко работеше в 11 ч, когато си тръгнахме". 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини