Електронните цигари разрушават ДНК

Учени от щатския Университета на Кънектикът публикуваха изследването си, според което парата от електронните цигари може да доведе до увреждане на ДНК, съобщава Gizmodo.

Специалистите създали с 3D-принтер микрофлуидна система, за да моделират въздействието на химически вещества върху биополимерите - белтъци и  ДНК), в човешки клетки. С тези изкуствени "бели дробове" бил проверен ефектът от цигарения дим и парата на електронна цигара. С помощта на електрохемилуминисцентни детектори учените регистирали измененията в нуклеиновите киселини.

Химикалите, разтворени в течността, влизали в реакции, катализирани от ферменти, и при това се образували съединения, които влъдействат на ДНК  Даже електронните цигари с течност без никотин имали също толкова вредно въздействие, колкото обикновените цигари.

Съвсем скоро - през април 2017 год., в Chemical Research in Toxicology бе публикувана статия, според която парата от електронните цигари активира в белодробната тъкан гени, свързани с оксидативен стрес. Учените правят извода, че пушенето на електронни цигари нанася по-малки вреди от тютюневия дим. А Кралският колеж по лекари не очаква опасностите от дългосрочно поглъщане да са повече от пет процента от вредата от тютюна за пушене, според доклад от миналата година.

През 2015 год. Министерството на здравеопазването на Великобритания представи доклад, в който се твърди, че вредата от е-цигарите е не повече от 5% от тази при тютюнопушене. Като цяло в наше време има все по-голям избор от опасни за здравето неща за пушене.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини