19 °C

Емигрантите от Източна Европа плахо се завръщат

След седем години тежък труд по кухните на хотели в чужбина, Золтан Киш повярва на икономическото възстановяване на Унгария дотолкова, че се връща у дома, за да започне нов бизнес и да спаси семействот си от разцепване.

40-годишният баща на едно дете е сред милионите източноевропейци, преместили се в по-богатата Западна Европа в търсене на по-добре платени работни места, оставяйки огромни дупки в пазара на труда, пише агенция "Ройтерс".

Официалната статистика показва, че десетки хиляди души се връщат в Източна Европа. Пазарът на труда няма да бъде излекуван набързо, а данните от Унгария и България сочат, че все още заминаващите са повече от връщащите се. Но първата вълна хора е знак за промяната в региона, където миграцията доскоро бе еднопосочна.

Киш е напуснал дома си през 2010 г., след като видеотеката и масажното му студио са фалирали, и е отишъл да работи в кухнята на хотел в Северна Италия. "Трябваше да намеря начин да поддържам същия стандарт на живот", казва мъжът, чийто осемгодишен син е бил на 10 месеца, когато татко му е заминал в чужбина.

Наскоро Киш е получил сертификат за барман и ще отвори кафене в Будапеща заедно с друг унгарец, с когото се е запознал по време на работата си навън. "Разстоянието, този начин на живот, се отразяват зле на семейството. Ако не се бях прибрал сега, това щеше да е краят за моето".

Миналата година 17 000 унгарци са се върнали, а през 2015 г. - 15 000. Над 9000 българи се завръщат всяка година от 2014 г. насам. Това число е двойно по-голямо в сравнение с предишните години. Голяма част от тях са млади хора, решили да започнат свой бизнес (предимно в IT сектора) или да се възползват от растящите аутсорсинг възможности.

В Полша – най-голямата икономика в региона, нетната международна миграция миналата година бе положително число за пръв път от Втората световна война. Междувременно нетната миграция на европейци към Великобритания падна миналата година. Новодошлите от Източна Европа потънаха до най-ниското ниво от 2004 г.

Имре Молнар и годеницата му са се върнали в Унгария след две години живот в Швейцария, тъй като не са могли да се установят. В бара си в Будапеща сервират само местни вина и храна. "Осъзнахме, че Швейцария е много различна държава", казва той. "Много е красива, но обществото е затворено, хората са не са открити и не се чувствахме у дома".

Работниците е по-вероятно да се завърнат, тъй като обикновено не могат да си позволяват да изтеглят със себе си цялото семейство, сочи мениджърът от холандската агенция за подбор на персонал Randstad Юдит Ковач.

"Има търсене на завърнали се работници, особено такива, които са научили как да работят с нови технологии", казва тя. "Операторите на машини, например, които са работили с техника, която още не се използва в Унгария, но има поръчки за нея. Работници с такъв опит се разграбват като топъл хляб".

Икономистите гледат оптимистично на перспективите за Източна Европа, за която се очаква да изпревари по икономически ръст Запада, въпреки че продължава да разчита на европейските фондове за развитие. Но парите не са всичко.

"Чисто финансово определено си струва да работиш в чужбина", казва Киш. "Но невинаги можеш да сложиш знак за равенство от другата страна на уравнението – синът ми е на осем и още не съм карал шейна с него".

Източник: dnevnik.bg

2 Коментара

Хороскоп за 24.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини