Храни и напитки у нас са с различно качество от продаваните на Запад. Преглед на печата

Проверка. 

"Труд":

Храни и напитки у нас са с различно качество от продаваните на Запад

Проверки на българските власти потвърждават, че хранителни стоки, произведени от европейски компании и предлагани на българския пазар с различен състав и качество спрямо Западна Европа, макар цените им да са сравними съобщи пред радио "Дарик" земеделският министър Румен Порожанов.

За сравнение са използвани храни, купени от супермаркети в Австрия, Германия, Италия, Швейцария, Дания и други. Досега е установено, че в безалкохолните напитки за българския пазар захарта е заменена с изоглюкоза (сироп от царевица). Разминаване има и при детски храни. В сирената, предлагани в България, пък имат отклонения във вкуса - за западния пазар вкусът на мляко е по-силно изразен, каза Порожанов.

Откритие. 

"Труд":

Наши учени описаха нова невродегенеративна болест

Българи описаха нова невродегенеративна болест. Невролозите проф. Ивайло Търнев и д-р Теодора Чамова успяха установят ранна и усложнена форма на спастична парапареза и публикацията им веднага беше приета в най-авторитетното неврологично издание "Брейн". Също българка - проф. Албена Йорданова успя да изолира и гена, отговорен за болестта, съобщава БНТ. Резултатът е още по-озадачаващ - оказва, се че става дума за общ генетичен механизъм на три различни заболявания.

Учените и лекарите все още трудно се ориентират в джунглата на невродегенеративните заболявания. Нищо не е толкова просто, дори това да бъдат ясно обособени различни групи заболявания. Клиничните им прояви и симптоми са объркващо сложни и разнообразни. И е истинско изкуство да поставиш диагноза на неизвестно заболяване. Става дума за нова форма на усложнена спастична парапареза.

Избори. 

"Монитор":

1951 съдии гласуваха във вота за новия ВСС, три четвърти от тях - електронно

1951 от всички 2238 съдии участваха във вота за новия ВСС. Това прави 87,18% от имащите право на глас, като три четвърти от гласувалите - 1473, избраха да дадат вота си по електронен път. Само 478 души са гласували с хартиена бюлетина. Краят на изборния ден бе обявен в 18 часа, но и към момента още няма данни дали и кои от всички 27 кандидати са избрани да заемат шестте места, отредени за съдии от професионалната квота в новия ВСС. За избран се счита кандидат, който е получил половината плюс поне един глас от всички гласували магистрати в своя полза. Ако такъв резултат не получи никой от издигнатите или само неколцина, но не и шестима души, изборът ще бъде повторен утре, отново в Съдебната палата и отново от 8 до 18 часа. При втория тур на вота обаче вече не е нужно кандидатите да получат поне 50% от гласовете, а ще бъдат класирани тези, които са с най-голям вот в своя полза. Ако за някой има равен брой гласове, то в понеделник ще бъде направен жребий във ВСС, който ще реши кой от двамата кандидати ще заеме съответното място. Вече имаше такъв прецедент при избора на прокурорите в новия ВСС.

Бой. 

"Монитор":

Пияни цигани пребиха фелдшерка

Фелдшерка от спешния център в Роман е пребита от пияни цигани в събота следобед. Линейката била извикана, защото 28-годишният Георги Марков си порязал ръката. Компанията от около 50 души разпивала от сутринта пред жилищен блок в града по повод освобождаването на Георги от затвора. Предполага се, че виновникът за купона се е наранил със счупена бутилка.

Добре почерпените роми обаче взели да дават акъл на фелдшерката Росица Годжовска, която според тях не взела много на сериозно травмата на бившия пандизчия. А няколко от по-агресивните се нахвърлили върху жената като я блъскали с ръце и я ритали.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини