Телескоп откри ”Фабрика за звезди” в мъглявината Орион

Телескопът WISE (Wide-field Infrared Survey Explore) на НАСА даде възможност на астрономи да наблюдават "фабрика за звезди" в мъглявината Орион.

Нова композитна снимка, показваща с големи подробности мъглявината, включва данни, събрани от WISE и телескопа в Грийн банк, Западна Вирджиния, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА. 

Изследването на мъглявината Орион е в рамките на усилията да се анализират големи формиращи се звезди в райони в северната половина на пояса Гулд - пръстен от млади ярки звезди в Млечния път.

Като изследват температурите и газовата динамика в мъглявини в пояса Гулд, учените се надяват да опознаят по-добре процеса на звездообразуване. 

"Все още не знаем с подробности как облаци газ в нашата галактика колабират, за да формират нови звезди", заяви Рейчъл Фрийзън от университета в Торонто. 

Астрономите проявили особен интерес към ролята на амоняка в процеса на звездообразуване. Новите данни за мъглявината разкрили, че молекули на амоняка са концентрирани в нишки от газ и прах, простиращи се на разстояние над 50 светлинни години. 

"Амонякът е като проследяващо устройство за плътен звездообразуващ газ - поясни Фрийзън. - Създадените с помощта на амоняка карти ще ни позволят да изследваме движението и температурата на най-плътния газ. Така ще установим дали нишките от газ са стабилни или ще колабират, за да формират нови звезди." 

Резултатите от изследването са публикувани в Astrophysical Journal.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини