Макрон ще има 350 депутати в новия френски парламент

Партията на президента Еманюел Макрон - "Република, напред" - и нейните съюзници ще имат 350 места в Националното събрание на Франция.

Това сочат данните от окончателните резултати от вчерашните парламентарни избори във Франция, публикувани от вътрешното министерство.

Десноцентристката партия "Републиканците" и нейните съюзници получават 131 места, а Социалистическата партия на Франсоа Оланд - предшественика на Макрон, се срива до 44 депутатски места. 

Радикалната лява партия "Непокорна Франция" начело с неуспелия президентски кандидат Жан-Люк Меланшон ще има 17 места, което е достатъчно, за да сформира собствена парламентарна група.

Бившите съюзници на Меланшон от комунистическата партия вземат 10 места. Крайнодесният Национален фронт на Марин льо Пен (победената съперничка на Макрон на президентските избори) получава само 8 места, въпреки, че спечели 13 процента от гласовете на първия тур миналата седмица. 

Така тя няма необходимите 15 места, за да състави собствена парламентарна група, поради което ще има ограничено време за говорене в парламента и по-слабо влияние върху дневния му ред.

В новия парламент ще има рекорден брой жени - 233, което представлява 38,6 на сто от целия му състав. Това се дължи най-вече на успеха на президентската партия, която си бе поставила за цел да излезе с балансирана по полов признак кандидатска листа. 

47 процента от новоизбраните депутати на "Република, напред", са жени. Така изведнъж Франция се придвижва рязко напред и в световната класация по брой на жени депутатки - от 64-о та 17-о място, изпреварвайки дори Германия и Великобритания. 

Екипът на президента Еманюел Макрон обеща да обнови политиката на Франция след голямата си изборна победа. 
Говорителят на кабинета Кристоф Кастанер каза, че ниската избирателна активност е провал за политическата класа и подчерта, че е необходима промяна във френската политика. 

"Истинската победа не беше снощи, тя ще бъде след пет години, когато ние реално ще сме променили нещата", заяви той пред радио Ер Те Ел. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини