19 °C

Чинията на "Бузлуджа" – проекти, филми и пълна разруха

Няколко проекта за възстановяването на паметника "Бузлуджа" е имало през годините, припомня „Труд“ по повод изразената готовност от страна на БСП за безвъзмездно прехвърляне на собствеността на имота, която поиска преди ден лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Един от тях е дело на младата архитектка Дора Иванова, която лансира пред автора на композицията арх. Георги Стоилов и пред археолога проф. Николай Овчаров идеята си домът-паметник да се превърне в монумент на националната историческа памет и в него да намерят място всеки период от нашата история - античен период, Средновековие, Османско робство, социализъм и настояще.

Друга възможност е запазването на монумента и като музей на комунизма, мултифункционална зала, хотел или ресторант. Това се случи преди около две години, но оттогава нищо не е направено.

Изчисленията сочеха, че за санирането на сградата ще трябват поне 2,5 милиона лева. Имаше идея и за виртуална 3D разходка из  руините на комплекса, също дело на млади ентусиасти. В деня, в който новият президент на България Румен Радев стъпи в длъжност, CNN излъчи специален филм за комунистическия паметник, припомня изданието.

През 2011 година премиерът Бойко Борисов подписва решение на Министерския съвет, с което одържавеният през 1992 година монумент се връща безвъзмездно на столетницата. За да се изпълни тази задача е упълномощен областният управител на Стара Загора да финализира сделката. Това обаче не се случва.

Паметникът продължава да се руши и сега, но същевременно влезе като снимачен фон на американския екшън "Механикът: Възкресение" с Джесика Алба и Джейсън Стейтъм. И макар и да тъне в разруха, паметникът попада на два пъти в престижната глобална класация за "Най-красивите изоставени места по света". Веднъж му е отредено 25-о място, а през 2013 година е обявен дори за номер 1.

Решението за строежа на чинията е взето през март 1971 година, а строежът му започва 3 години по-късно и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лв.  Ръководител на грандиозния обект е командирът на старозагорската строителна дивизия генерал Делчо Делчев.

Дом-паметникът се състои от куполна зала и 70-метров двоен пилон. На върха на пилона са монтирани 2 петолъчки с размери 6,50/12 м. Тържествената зала е с диаметър 42 м и височина 14,5 м и е декорирана с мозайки с обща площ от 550 кв. м. Мозайките пресъздават борбите на БКП и изграждането на социалистическо общество. В коридора около залата има 14 художествени композиции, дело на известни български и чужди творци.

 

Източник: http://www.dnes.bg

1 Коментар

Хороскоп за 24.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини