Разработиха програма за превенция на домашното насилие в Димитровград

    Програма за превенция на домашното насилие в училищата представиха пред преподаватели и читалищни дейци от фондация "Х&Д Джендър перспективи" в Димитровград. Тя е резултат от проект, реализиран от фондацията от месец януари насам. 

    Програмата включва конкретни мерки за справяне с проявите на агресия сред учениците. В рамките на проекта са били проведени и срещи с деца между  10 и 12 години от две училища в община Димитровград - ОУ "Хр.Смирненски" в Радиево и ОУ "Хр.Ботев" в Крепост.  Според участниците в дискусията, учениците по - лесно говорят за проявите на насилие в училище, когато са поставени в среда извън учебното заведение. 

    В рамките на разработката бе представен и доклад за мониторинг на Закона за защита на домашното насилие. В периода декември 2016 - юни 2017 година са били наблюдавани 4 дела за домашно насилие в Районен съд - Димитровград. Само едно от тях е приключило с издаване на заповед за защита. Второто е било прекратено по молба на пострадалото лице, а останалите две касаят насилие над деца и са инициирани от социалната служба в Димитровград.

    Проектът на фондацията е обхванал и предоставяне на специализирани услуги на лица, пострадали от тормоз у дома, както и на насилници. Това е станало в центъра за безплатни консултации, намиращ се в бившето училище "Климент Охридски". На общо 23 души са били предоставени консултации от психолог, юрист или трудов посредник. Проектът се финансира от Министерството на правосъдието и е на стойност 20 000 лв.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини