Евродепутат от Зелените призова мигрантите да се настанят в Източна Европа

Фракционният лидер на Зелените в европарламента призова мигрантите да се настаняват на големи групи в страни от Източна Европа, за да се улесни интеграцията им.

В интервю за вестник Neue Osnabrücker Zeitung германската евродепутатка Ска Келер предложи да изпрати "цяло сирийско село" - например в Латвия.

"Идеята със сирийското село е възможност, която може да бъде използвана. Например в ситуации, при които бежанците не искат да отидат в страна, където няма други търсещи убежище“, коментира германският политик. 

Доказано е, че мигрантите се насочват към страните, в които вече има техни сънародници. Това улеснява приобщаването и интеграцията им, обясни Келер. 

Опцията трябва да бъде обсъдена, въпреки съпротивата на страните от Източна Европа, и ако е необходимо – тези държави дори трябва да бъдат принудени да приемат идеята. "Отказът от прием на бежанци нарушава правото на ЕС", припомни фракционният лидер на „Зелените“. 

Неотдавна Европейската комисия предприе съдебно производство срещу Чешката република, Унгария и Полша заради решението на правителствата им да не приемат бежанци по квотната система за разпределяне, която Брюксел наложи през септември 2015 г.. 

Преди дни еврокомисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че страните членки задължително трябва да прилагат решенията на ЕС за бежанците и ако това не се случи, ще ЕК ще започне процедури за налагане на санкции. 

Разпределението на бежанците ще бъде предмет на обсъждане и на предстоящата среща на върха на ЕС, която ще се проведе по-късно тази седмица.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини