Първият в света „направи си сам“- смартфон е български „Правец“

Пускаме първия в света комплект за сглобяване на смартфон. Той е за модела „Правец 4++“, обяви собственикът на „Правец Компютри“ Бойко Вучев. 

Според него „Комплект за сглобяване на смартфон“ е без аналози в чужбина.

„С леко намигване към недалечното минало на България, когато съществуваха кръжоците и клубовете за млади ентусиасти в областта на електрониката, стартираме проект, предназначен за запалените от електрониката и комуникациите хора“, обяснява Вучев.

В комплекта освен частите за смартфон, подредени в удобна кутия са сложени и с необходимите инструменти. Приложени са детайлни упътвания и видеоматериал за сглобяване стъпка по стъпка.

„Не са необходими кой знае какви технически умения. Просто трябва да се спазват стъпките в последователността им“, обясни Вучев.

Комплектът включва и софтуер за програмиране – Android Studio, с който всеки потребител може да модифицира собствения си смартфон, да изработва приложения, които да тества на сглобения със собствените му ръце смартфон. Предназначен е също така за ученици от технически училища и техникуми и студенти в областта на електрониката и телекомуникациите.

Чрез комплекта те могат да се запознаят не само с теоретичната част на комуникациите, а и с хардуерната и практическа част – от набор на компоненти до готов за работа уред.

Цената на смартфона на части е 199 лева, колкото струва „Правец 4++“ и като сглобен.

Преди три години Бойко Вучев успя да регистрира търговската марка „Правец“, след като се оказа, че никой не държи правата върху нея след краха на „Микропроцесорна електроника“. Оттогава на пазара излязоха няколко модела лаптопи, таблети и смартфони с логото на някогашната гордост на българските технологии от времената на комунизма.

Ето и техническите спецификации на „Правец 4++“:

Батерия 1750 mAh + зарядно

Външна памет Micro SD card up to 32 GB

Дисплей: 4.7″ HD IPS / 312 PPI

Размери 135.8 x 67.2 x 7.2 mm

Звук Qualcomm Audio/ 3.5 мм жак за слушалки + слушалки

WiFi 802.11 b/g/n

Bluethooth 4.0

GPS GPS/AGPS/GLONASS

USB micro USB 2.0

CPU: Qualcomm MSM8212; Quad Cores 1.2GHz; RAM 1GB

SIM Dual Micro SIM

Тегло: 100 гр.

OS: Android 4.4.2

Задна камера 8MP AF +Flash

Предна камера 2MP

Гаранция 2 години

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини