Манастири отварят врати за безплатни летни лагери за деца

Изображение 1 от 4

    Българската православна църква има инициатива, свързана с учениците през ваканцията Манастири в цялата страна отварят врати за безплатни детски летни лагери. Идеята е учениците да се забавляват и да научат основите на вярата.

    Един от тях е Етрополският манастир "Света Троица", който е бил книжовен център през XVI век. В него е намирал убежище Апостолът на свободата Васил Левски.

    Сега светата обител посрещна група седмокласници от ловешкото училище "Христо Никифоров". Те идват тук за втора година на летен православен лагер. С тях е преподавателката им по свободно избираемия предмет „Религия”.

    Децата спазват дневен режим – играят, помагат в готвенето и сами си оправят леглата. Не е задължително да имат познания за вярата. Те научават историческите и моралните й основи, които са част от културата на православните християни.

    Летният детски лагер в Етрополския манастир се организира с благословията на Българския патриарх Неофит и Ловчанския митрополит Гавриил.

    „Условията са от нас – от манастира, нищо не плащат. Децата да се учат на православие, да се учат на нравственост, на вяра в Бога, на морал. Смятам, че това е много добре за тези деца. Направено е така, че всичко е в мярка – да не прекалят с обучението, имат и свободно време”, казва ловчанския митрополит Гавриил.

    От 1 юли започва детския летен лагер в Кремиковския манастир край София. Хаджидимовската обител също ще посрещне ученици през лятната ваканция. Деца от Бургас ще летуват в поморийския манастир "Свети Георги".

    Ако и вие искате да изпратите децата си на православен летен лагер, потърсете информация от митрополиите в цялата страна.

    Източник: http://btvnews.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини