Над 500 мюсюлмани препълниха джамията в Ардино за Рамазан Байрам

Над 500 мюсюлмани се събраха днес рано сутринта в джамията в центъра на Ардино, за да посрещнат с празничен намаз (молитва) настъпването на Рамазан байрама. Ритуалът бе обявен за 6.32 часа, но десет минути преди това религиозния дом вече беше препълнен. Сред множеството бе и кметът на общината Ресми Мура. На молитвата присъстваха и много изселници от Турция, Англия, Холандия, Белгия и Кипър.
Точно в определеното за района време започна байрамска молитва и проповед, изнесена от зам.-районния мюфтия Ерхан Реджеб. „Възползвайки се от байрамските дни, нека по-малките да посетят по-големите, обидените и сърдите да се сдобрят, забравените да се споменат. По такъв начин и този Байрам да се превърне в ден, в който се подновяват братствата и приятелствата“, заяви Ерхан Реджеб. Той пожела на всички да изживеят радостта от празничните дни със своите семейства в спокойствие, щастие и благополучие.
След намаза започна ритуалът „байрамлашмак” – размяна на поздравления между младите и по- възрастните. Вярващите даряваха милостиня на събраните в двора по-бедни хора. Даряваха пари и за нуждите на мюсюлманския храм.
След 70 дни предстои другият голям празник на мюсюлманите – Курбан Байрам.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини