Вода или вятър са носели тези камъни на Марс?

    Ветеранът на Марс - ровърът Opportunity се намира на кратера Индевър и откри там камъни, които вероятно в древността са били влачени от силно течение, съобщи НАСА. Или да са носени от вятъра, според друга хипотеза.

    Публикуваната от НАСА снимка е панорама от снимките, направени от ровъра на 3 юни 2017 год. и получени с наслагването на три филтъра -  инфрачервен, зелен и виолетов.

    Задачата на ровъра е да определи дали камъните в кратера са били носени от водата или са неподвижни на мястото си отдавна. Повечето екперти смятат, че в момента Opportunity се намира на дъното на някогашна речна система, съществувала на Марс преди повече от милиард години. Но има противници на тази хипотеза, които смятат, че вятрът също би могъл да мести камъните. и ерозията е причина. 

    Opportunity бе изстрелян към Марс на 7 юли 2003 год с ракетата Delta II. Той се приземи на Марс на 25 януари 2004 год. Предполагаше се, че той ще работи на повърхността 90 денонощия, но той продължава да функционира и до днес. Най-големият успех на мисията е откриването на вода на Марс.

    Крадерът Индевър е около 22 км. Opportunity е тама от 2011 година и изследва обекти близо и по западния склон. Именно там е долината Perseverance Valley, която изглежда като система от канали.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини