Обвиняемите за дръзко и цинично хулиганство роми остават "под стража"

Деветимата роми от кв. "Лозница" остават с мярка за неотклонение  "задържане под стража". Това съобщи преди минути съдия Иван Шейтанов от Райнния съд в Асеновград. Всички те са привлечени като обвиняеми за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм, в съучастие - престъпление по чл. 325 ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс. Според съда има достатъчно доказателства, че те са участвали в сбиването и на язовир "40-те извора" и пред болницата и има опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

Задържаните са на възраст между 19 и 41 г. Всички работят в строителството, един работи в Германия и преди 10-ина дни се е прибрал, за да види семейството си. Сред тях е и Стефан Димитров, известен като ходжа Тефик, който е с висящо дело в пазарджишкия съд за проповядване на радикален ислям. Според показанията им те били на язовира на семеен пикник с жените и децата, имало дори бебе на 2 месеца. Треньорите на гребците се задали, след като едно от трениращите момичета паднало от лодката във водата, а ромите предложили помощта си. Българите ги нападнали, обиждали и удряли, защото сметнали, че се закачат с момичетата.

Припомняме, че на 26 юни възникна конфликт между две групи в района на "40-те извора", който прерасна в масово сбиване на различни места - край язовира, по-късно в центъра на Асеновград и край болницата.

Тази вечер в Асеновград ще се проведе трети подред протест. Сборният пункт отново ще е градинката пред паметника на цар Иван Асен II, отново от 20:00 часа.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини