Берлин ограничава агитацията от чужди политици

Германското правителство ще ограничи възможността представители на чужди държави да правят митинги и предизборна агитация в страната.

За решението съобщи пред журналисти в Берлин говорителят на външното министерство Мартин Шефер, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

За да организират митинги с живеещите в Германия свои граждани, страните ще трябва да искат специално позволение от нейните власти.

Това е подчертано в писмо, разпратено до дипломатическите представителства в Берлин. 

Автоматичен отказ е предвиден, ако в съответната страна предстоят избори в следващите три месеца. За държавите от Евросъюза това правило няма да важи.

Говорителят призна пред репортери в Берлин, че решението е взето в резултат от "опита от последните месеци" и по-конкретно спора с Турция.

Анкара влезе в конфликт с Германия, Холандия и Белгия във връзка с агитацията за референдума, който през април засили правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган

Германия обяви вчера, че няма да даде позволение на Ердоган да изнесе реч пред турската диаспора, когато отиде в Хамбург за срещата на Г-20.

Все пак правителството на ФРГ ще посрещне турския президент като „важен гост“ в рамките на предстоящата в Хамбург среща на „групата на двайсетте“. В това увери говорителят на управляващите в Берлин Щефан Зайберт.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини