Глобиха цех за черва заради отказана проверка от екоинспектори

400 лв. глоба отнесе собственикът на цеха за черва в хасковското село Книжовник. Причина за санкцията е неосигуряване на достъп за извършване на проверка в сградата за обработка на естествени обвивки, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и водите в Хасково.

По случая Haskovo.net през април след сигнал на местни жители. Тогава те се жалваха от непоносима миризма от червата, които се носеха по реката край селото. В последствие обаче собственикът на цеха допусна инспекторите.

През юни експертите от екоинспекцията извършиха общо 162 проверки на 156 обекта. Дадени са 47 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. Съставени са 3 акта, наложени са 3 санкции и са издадени 5 наказателни постановления на стойност 7 400 лв. Събраните суми от санкции и наказателни постановления, включително за предишни периоди са на обща стойност 3 717 лв.

Издадено е наказателно постановление за 1000 лв. на млекопреработвателно предприятие в Хасково за неизпълнено предписание за сключване на договор с ВиК.

Издадени са две заповеди за спиране производството и пускането на пазара на гасена вар и варов разтвор в два цеха в Харманли, поради неизвършена регистрация на химическо вещество, съгласно разпоредбите на Регламент REACH. На Пивоварен завод в Хасково е наложена санкция за изпускане на отпадъчни води над индивидуалните емисионни ограничения.

Акцент на контролната дейността през юни са проверки на всички бетонови центрове на територията на РИОСВ-Хасково по отношение на приети и преработени отпадъци от стъклени опаковки. Също проверки на издадените от общински администрации и държавни горски стопанства позволителни за събиране на билки, във връзка с настъпването на сезона на билкосъбирането и участия на експерти в междуведомствени комисии за контрол на дейностите по поддържане проводимостта на речните легла.

На Зеления телефон през месеца са постъпили 20 сигнала, 12 от които за бедстващи защитени видове птици и за сухоземна костенурка. В резултат на бързата реакция на експертите са изпратени 19 птици за доотглеждане и лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Костенурката е предадена за лечение в Център за размножаване и рехабилитация на сухоземни костенурки в несебърското село Баня.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини