В Донбас вече има "ГУЛАГ с одобрението на Москва"

Руските военни и сепаратистите, които от 2014 имат думата в Източна Украйна, се финансират чрез принудителен труд в наказателни лагери, които напомнят за съветския ГУЛАГ, твърди разследване на Дойчландфунк, цитирано от Дойче веле.

Около 10 000 затворници се намират понастоящем в наказателните лагери на самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народни републики, твърди германското радио Дойчландфунк. Там затворниците биват принуждавани да извършват тежък физически труд при нечовешки условия, твърди още медията. В своето журналистическо разследване Дойчландфунк се позовава на Източноукраинската правозащитна група на Павел Лисянский, който е провел 74 интервюта със затворници, техни близки и очевидци. Всички те са го информирали за тежки нарушения на човешките права.

"Цяла мрежа от наказателни лагери"

Правозащитникът обвинява новите властници в окупирания Донбас, че са създали цяла мрежа от наказателни лагери. И говори за "ГУЛАГ, изграден с одобрението на Москва". "Това е робство насред Европа", е заявил Лисянский през репортерка на Дойчландфунк. Самата тя е имала възможност да разговаря по телефона с един 37-годишен затворник, който споделил, че за да бъдат "пречупени" и принудени да извършват тежък физически труд, затворниците биват държани месеци наред в единични килии.

При това много от задържаните вече са излежали присъдите си или пък са били помилвани от правителството в Киев. Но и до днес продължават да ги държат против волята им в наказателните лагери, тъй като Киев очевидно не разполага с никаква юридическа власт в окупираните територии.

Стотици хиляди евро на месец

Печалбите от принудителния труд, полаган от затворниците, отиват в хазните на самопровъзгласилите се "народни републики". Източноукраинската правозащитна група изчислява, че само властите в т.нар. Луганска народна република прибират между 300 000 и 500 000 евро на месец.

Междувременно над 100 засегнати лица са се обърнали към правозащитната организация за помощ. Но вероятността да бъде намерено решение е минимална, тъй като дори и най-високопоставени политици в Киев продължават да твърдят, че не знаят нищо за принудителния труд. А двете "народни републики" отказват да коментират обвиненията.

Реакциите

След публикуването на журналистическото разследване, украинският посланик в Берлин Андрий Мелник заяви, че от три години неговата страна няма достъп до тези региони в Източна Украйна. И добави, че самото съществуване на такива наказателни лагери напомня за ужасите от Втората световна война, когато над 2 милиона украинци се били експлоатирани като "остарбайтери".

И още реакции след разкритията на Дойчландфунк: от правозащитната организация "Хюман Райтс Уоч" посочват, че случаят онагледява провала на международната общност. Венцел Михалски, ръководител на берлинското бюро на организацията, казва в тази връзка, че страните, които имат някакво влияние в отношенията с Русия, "трябва да се задействат много по-активно". Визирайки мирните преговори от Минск, Михалски твърди, че по време на тези разговори рядко става дума за човешки права. Всичко се разглежда "само в геополитически план", критикува Михалски и отправя обвинението, че нарушенията на човешките права в Източна Украйна се извършват с подкрепата на Русия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини