Юнкер призова Турция да направи крачки към Европа

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обърна към Турция да поддържа демократичните ценности, ако се надява да се присъедини към Европейския съюз, след година чистки, последвали опита за преврат от юли 2016 г. "Който иска да се присъедини към

Европейския съюз, се присъединява към един съюз на ценностите", написа Юнкер в немския седмичник „Bild am Sonntag“. "Ръката на Европа остава протегната", добави шефът на ЕК. Но предупреди, че очаква "Турция ясно да покаже своите европейски цветове и категорично да приеме основни европейски ценности". Присъединителните преговори с Турция в голяма степен са замразени след насилието от юли миналата година. В своята статия Юнкер специално обърна внимание на задържането без съдебен процес на журналисти, включително Дениз Юсел от немския ежедневник „Велт“. Това "по никакъв начин не е съвместимо със съюз на правата на човека, свободата на печата и върховенството на закона", написа той.

Коментарът си Юнкер публикува ден, след като турският президент Реджеп Ердоган произнесе реч по повод годишнината от опита за преврат, в която обеща да подпише всеки законопроект, който депутатите одобрят, за повторно въвеждане на смъртното наказание. Подобно действие е определено за червена линия, която би затворила надеждите на Турция да се присъедини към ЕС. "Ще отрежем главите на тези предатели", закани се Ердоган по адрес на участниците в пуча.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини