Пъпешът ни зарежда с енергия за лятото

Пъпешът е сред предпочитаните плодове за разхлаждане през лятото. Той и динята се консумират почти всеки ден в горещините. Има различни видове, произлизащи от семейство Тиквови, които са сладки на вкус и с много силен аромат. 
 
Плодът се продава по пазарите от април до август и освен освен освежаващия си вкус, има много ползи за организма. Вижте кои са те:

1. Има противоракови свойства

Високото съдържание на каротеноиди в пъпешите може да предотврати рака и да намали риска от образуването на рак на белите дробове. Редовната консумация на плода помага на организма да се изчисти от токсините, затова е хубаво да похапваме по-често пъпеш през лятото. 

2. Подобрява сърдечното здраве

Антикоагулант, наречен аденозин, се съдържа в плода. Той може да спре съсирването на кръвни клетки, което причинява инсулт или заболявания на сърцето.

3. Помага при бъбречни заболявания 

Отличните диуретични свойства на пъпеша са полезни при лечение на бъбречни заболявания. Комбинацията от пъпеш и лимон е ефективна при лечение на подагра. Така редовната консумация на пъпеш всяка сутрин спомага за здравето на нашите бъбреци. 

4. Стимулира храносмилателната система

Около 95% от пъпеша е вода, която облекчава киселините в стомаха и подпомага храносмилането. Ако имаме проблеми със стомаха, можем да похапваме по-често плода между храненията, са което ще улесним движението на храната по червата. Водата в пъпеша помага и в стартирането на дефекацията, докато минералното съдържание в него елиминира киселинността, което често води до затруднения в храносмилането.
 

5. Зарежда ни с енергия за лятото

Повечето пъпеши съдържат витамини от вида B, които ни дават енергия в големите горещини. Например витамин В6 ни зарежда с нужната енергия от въглехидрати, които поемаме. Можем да се храним с пъпеш цял ден и въпреки това да сме сити.
 
Ето каква е хранителната стойност на 100 грама пъпеш от сорта „Медена роса“:
Калории: 36; Протеин: 0.54 г; Мазнини: 0.14 г; Въглехидрати: 9.09 г; Фибри:0.8 г; Захари: 8.12 г; Сукроза: 2.48 г.; Глюкоза: 2.68 г.; Фруктоза: 2.96 г.; Минерали: Калций: 6 мг; Магнезий: 10 мг; Фосфор: 11 мг; Калий: 228 мг; Натрий: 16 мг.

 

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини