Една трета от случаите на деменция могат да се предотвратят

В този момент в света около 50 милиона души страдат от деменция. Ако се запази тенденцията, през 2050 год. броят им ще се утрои.

Международен екип учени систематизира факторите за развитието на деменция при възрастните хора. Докладът е публикуван в The Lancet, накратко за изследването пише The Guardian. Авторите обръщат внимание, че превенцията е възможна с промяна на начина на живот още през средната възраст на човека.

Ранното развитие на деменция е свързано със загубата на слух в средна възраст. Фактори също са ниското ниво на образование и пушенето. Рискът да се развие старческо слабоумие се увеличава при депресия, социална изолация, захарен диабет, високо кръвно, затлъстяване и ниска физическа активност в средна възраст.

Резултатите показват, че поне 35% от случаите на деменция е могло да бъдат предотвратени, поне на теория, като 9% са свързани със загуба на слуха в средна възраст, 8% са напуснали училище преди да завършат средно образование, 5% са имали депресия. Социалната изолация, диабетът, високото кръвно налягане в средна възраст, затлъстяването в средна възраст и липсата на физически упражнения в по-късен етап също допринасят за потенциално предотвратими случаи на деменция, се посочва в доклада.

Специалистите предполагат, че около 7 на сто от случаите биха могли да бъдат избегнати, ако се определи главният генетичен фактор за свързаните с деменцията заболявания (например, болест на Алцхеймер, Паркинсон или Хантингтън).

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини