Морето ”набъбнало” след труса в Егейския район (видео)

Придошлите след земетресението тази нощ морски води са наводнили крайбрежен път и части от главния град на гръцкият остров Кос, предаде АП, цитирана от БТА.

Морето изхвърли на пътя една лодка, а няколко коли се удариха една в друга в резултат на "мини цунамито".

Двама души загинаха, а най-малко 200 са пострадалите в силното земетресение с магнитуд 6.7 по скалата на Рихтер разтърсило в 1.35 ч. тази сутрин гръцките острови в югоизточната част на Егейско море и част от турското крайбрежие, предимно в района на град Бодрум.

Загиналите са туристи - турчин и швед. Те имали нещастието да бъдат близо до рухваща стара сграда в град Кос. Падналите от нея камъни ги убили.

Малко цунами или големи вълни

Очевидци на остров Кос разказват как след труса морето сякаш набъбнало пред очите им, предаде АП.

Епицентърът се намираше на 10 километра югоизточно от крайбрежния турски град и курорт Бодрум и на 16,2 километра източно от остров Кос.

Веднага след труса властите предупредиха за опасност от малко цунами. А по-късно се коригираха - ще бъде само по-високо вълнение.

На остров Родос хората разказват, че трусът е бил много силен и че е продължил дълго. В Бодрум пукнатини са се появили по редица сгради.

Досега са регистрирани над 160 вторични труса, съобщава електронното издание на турския в. "Миллиет". 

Няма тежко ранени българи

Няма български граждани и сред тежко ранените 13 души в земетресението край гръцкия остров Кос, съобщиха от пресслужбата на Министерството на външните работи. 
Българската дипломатическа мисия разполага с данни за 98 наши сънародници, постоянно пребиваващи на югоизточния егейски остров. Дипломатите ни се свързват с всеки от тях, предоставил телефон за връзка.

Телефонните връзки на острова са силно затруднени в резултат от земетресението.

Тежко ранените са гръцки, турски, шведски един норвежки гражданин. Те са транспортирани до болници в Крит и Атина. Летището на остров Кос функционира нормално, съобщиха от МВнР. 

Евакуация на турци

Турските власти са изпратили кораб на гръцкия о-в Кос, за да бъдат евакуирани над 200 турски граждани, предаде ТАСС, като се позовава на информация на пресслужбата на министерството на външните работи на Турция.

Работим по евакуацията от Кос на над 200 наши граждани. Заради щети, нанесени на пристанището и митницата на острова местните власти не приемат кораби от Бодрум или от различни части на Гърция. Договорили сме се обаче да бъде изпратен кораб до пристанище, разположено в близост до основното пристанище на острова, посочи пресслужбата. 

На кораба ще бъдат качени част от турските туристи, които ще бъдат транспортирани до Бодрум, след което корабът ще извърши второ плаване до Кос. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини