Новите антируски US санкции ще ударят и Европа

Новите антируски санкции на САЩ ще станат трайно препятствие за сътрудничество, а ще ударят и Европа, предупреждава печатът в Русия.

Двете камари в Конгреса на САЩ постигнаха компромис за новите мерки срещу Русия. Компромисният вариант включва най-малко пет важни промени, които смекчават първоначалната версия, пише "РБК", цитиран от БТА. 

Руският печат коментира законопроект за нови санкции срещу федерацията, Иран и Северна Корея, който се очаква да разглежда Камарата на представителите на американския Конгрес във вторник. 

"Комерсант" е убеден, че широката двупартийна подкрепа за документа на практика гарантира, че той ще бъде приет от долната камара, след което трябва да бъде одобрен от Сената и подписан от президента. Доналд Тръмп може да наложи вето, за да избегне конфронтация с Москва, но това ще означава да тръгне срещу Конгреса и едва ли ще стане така, прогнозира вестникът, цитиран от Би Би Си.

От гледна точка на икономическите ограничения документът е сериозно смекчен в сравнение с първоначалния вариант, но като цяло предлаганите мерки са далеч по-широки от санкциите, въведени при управлението на Барак Обама. Това прави санкционния пакет най-радикален от времето на студената война.

Към обвиненията срещу Русия, освен тези, свързани с Крим и Донбас, са добавени още такива, свързани със Сирия и подкопаването на киберсигурността. Съответно се предвиждат санкции и върху ключови отрасли от икономиката, и върху силови структури - министерството на отбраната и тайните служби.

Най-важният нов момент е, че приемането на закона ще превърне антируските санкции от извънредна мярка в част от законодателната база на САЩ, изтъква аналитикът Алексей Иванов. Досега ключовите американски санкции се въвеждаха с президентски укази, сега обаче законът ще ги институционализира. 

Но за Русия това не е толкова зле, подчертава експертът - приемането на закон ще подсигури на Москва повече аргументи, за да подаде жалба за недобросъвестни ограничения в търговията примерно до Световната търговска организация. 

Има обаче и съществен минус - дори ако изчезнат причините за въвеждане на тези санкции, законът може да остане в сила, ако това отговаря на икономическите интереси на САЩ. Така се случи примерно с поправката Джаксън-Ваник, позволила на САЩ да запазят търговските ограничения спрямо Русия над две десетилетия след разпадането на Съветския съюз, допълва всекидневникът.

Проектът на американските парламентаристи изглежда като "война на всички срещу всички" - срещу Русия, Европа и дори срещу собствения им президент, твърди "Взгляд".

Доналд Тръмп може да бъде изправен пред труден избор. Ако наложи вето на проекта, това ще предизвика нова вълна от обвинения, че сътрудничи с "руснаците". Ако пък го подпише, рязко ще се стеснят възможностите му да води самостоятелна външна политика, обяснява онлайн изданието.

От една страна, сам по себе си законопроектът открито и очевидно е насочен срещу Русия. Същевременно трябва да признаем, че американските депутати, водени от националните интереси, не включиха в обхвата му сътрудничеството в космоса и дейността на НАСА.

От друга страна, проектът има ярко изразен антиевропейски, по-точно антигермански характер. Той цели да подкопае руско-европейското сътрудничество в енергетиката, защото си поставя за цел да спъне строежа на газопровода "Северен поток-2". Което пък явно удря икономиката на Европа, защото, ако американците успеят, европейците ще бъдат принудени да купуват горива другаде и доста по-скъпо. Това на свой ред ще се отрази и върху себестойността на европейските стоки, и върху енергийната сигурност на Европа като цяло, предупреждава "Взгляд".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини