Разсекретиха показания на агент на КГБ за убийството на Кенеди

    Националният архив на САЩ публикува част от документите, свързани с убийството на Джон Кенеди. Това е първото от няколкото очаквани издания. То включва и 17 аудиофайла, засекретени със закон от 1992 г. Материалите, публикувани в понеделник, 24 юли,  са достъпни само онлайн.

    Акцент са 17 аудиофайла с показанията на Юрий Носенко, офицер от КГБ, след убийството на Кенеди - останал като невъзвращенец в Съединените щати. Според тях Носенко е бил офицерът, отговарящ за досието в КГБ на Лий Харви Осуалд ​​по времето, когато Осуалд ​​е бил в Съветския Съюз. Интервютата са проведени през януари, февруари и юли 1964 г.

    Джон Кенеди бе застрелян на 22 ноември 1963 год. по време на посещение в Далас. Официалната версия за убийството е. че то е извършено от снайперист единак Лий Харви Осуалд. Споровете кой и защо уби 35-ия американски президент не стихват до днес.

    Носенко е син на съветския министър на корабостроенето, завършил международни отношения и започнал работа в силите на съветската държавна сигурност. Когато през 1964 година станал невъзвращенец, заради неговото предателство много служители на КГБ били наказани, над 100 души били отзовани от чужбина и им било забранено да напускат СССР. 

    Разсекретените сега 3 810 документи включват 411 напълно засекретени записи на ФБР и ЦРУ. От тях 3 369 документа са били публикувани по-рано, но в някои случаи това са само редактирани части от документи. 

    Законът за досиетата за убийството на Джон Ф. Кенеди от 1992 г.  гласи: "Всеки запис за убийството трябва да бъде публично оповестен в пълен размер и наличен в колекцията не по-късно от 25 години след датата на влизане в сила на този закон, освен ако председателят удостовери, както се изисква от този закон, че е необходимо продължаване на засекретяването".

    Националният архив създава колекцията за убийството на Джон Ф. Кенеди през ноември 1992 г. и се състои от приблизително пет милиона страници записи. Огромна част от колекцията (88%) е разсекретено изцяло и е публично от края на 90-те години на миналия век. Но част от документите, идентифицирани като свидетелства за убийството, са били засекретени частично или изцяло. 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини