Общината напуска свободния пазар на ток, връща се при EVN

Още от следващия месец общината вероятно ще се върне при EVN, като напусне свободния пазар на електричество. Това потвърди заместник-кметът Велин Балкански. Той обясни това решение с поскъпването на тока на свободния пазар.

“Преди повече от година договорихме добра цена за 12 точки в Хасково, където има възможност за дистанционно измерване на потреблението. Договорената цена бе 68.50 лв. По-късно проведохме голяма обществена поръчка и включихме всички общински обекти – училища, детски градини, обществени сгради, улично осветление. Този път успяхму дя договорим цена за дневна тарифа - 75 лв. и за нощна - 35 лв. Това повече ни устройва, защото основното потребление - уличното осветление, се таксува по нощната тарифа. Сега обаче фирмата иска да коригираме цената за първите 12 точки от 68.50 на 80 лева. Ние не сме съгласни с тази цена и още от следващия месец навярно ще се върнем при EVN за тези 12 точки”, обясни Балкански.

Базовата цена на Енергото е 113 лева, но от тях се вадят 37 лева такса “задължения към обществото”, валидна за сводобния пазар и така се получава цена от 76 лева за мегаватчас.

“През октомври пък ще проведем нова обществена поръчка и ако тогава цените са изгодни, ще изберем нов доставчик”, допълни Балкански.

Според експерти от енергийния бранш през последния месец цената на тока на свободния пазар е скочила с 15-20 процента и се доближава, а някъде и превишава цената на регулирания. Според някои това се дължи на износа.

Всички производители на електрическа енергия са длъжни да я продават през борсата, където към този момент базовата цена е 110 лева за мегаватчас, коментират специалисти. Въпреки това много доставчици предлагат цена 86-87 лева, като обясняват, че това се дължи на сключени отпреди договори. Те обаче рано или късно ще изтекат и ако базовата цена не спадне, има вероятност токът на свободния пазар да стане по-скъп от този на регулирания, допълват експерти в бранша.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ни
    Николов
    33 -5
    13:32, 26 юли 2017
    А не каза ли, че при подписването на такъв договор със свободния пазар има сериозни комисионни?? Нали си направиха тогава рекламата, че общината щяла да спести огромни суми? Е, какво стана, ало?
    • Яз
      язък за Хасково
      37 -4
      14:28, 26 юли 2017
      От тая община само празни приказки и тъпотии, нищо хубаво за града, забатачиха всичко, след тях потоп. Язък за Хасково!!!
    • Ка
      камера
      22 -3
      15:25, 26 юли 2017
      То само общината да е на празни приказки и лъжи ! !Вик в Хасково и по селата ни държи по два три месеца системно без вода!! Уж няма режим ....Казват , че има авария търсят теч.. но всъщност отварят и затварят едни кранове и спира или потича водата! От време на време казват, че началник им наредил.... постоят под сянката... ама накрая нищо не копаят. Нямали вода в резервоарите и пестели се шепне потайно. Да ама ние си стоим без вода , а въздух ни върти водомера. Иначе инкасаторката от време на време е на вратата.. затъжила се за водомера .. нахалница ...Чудя се в кой ли век ни върнаха??? Иначе са наредени да хапнат агне и да отидат по командировки.... Усвояват ли усвояват..... чак се оливат
  • 2
    Мн
    много лъжеш Николов
    13 -18
    14:07, 26 юли 2017
    Това, което пишеш са пълни глупости.Явно не разбир... Виж коментара
    • Jo
      John
      4 0
      10:11, 27 юли 2017
      цената е тази по договора и е за ЕДНА година напред, няма договаряне, няма пазарлък!
  • 3
    Ха
    Ханчето
    18 -9
    15:00, 26 юли 2017
    Как така цяла европа е на свободния пазар а само на община Хасково не и оттърва и се връща при ЕВН.Ей това ми мирише на пари под масата.Алоооо Бели...Балгански
    • Я
      я
      8 -14
      16:13, 26 юли 2017
      Ами как така цяла европа вземат по 1500 еуро запла... Виж коментара
Последни новини