Парламентът избра Камен Плочев за шеф на НЗОК

С пълно мнозинство от 205 "за" и един въздържал се депутатите одобриха кандидатурата на проф. д-р Камен Плочев за управител на Националната здравноосигурителна каса. Мандатът му е до пролетта на 2020 г.

Плочев има 38-годишен опит в здравеопазването, включително на ръководни позиции, изтъкна Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента и един от вносителите на номинацията за новия управител от управляващата партия ГЕРБ. Той беше единственият кандидат, но получи одобрението на цялата зала. Плочев поема поста от Глинка Комитов, след като той подаде оставка. .

От трибуната в пленарната зала кандидатът получи комплименти от всички парламентарни групи за професионализма си и успешната си кариера като началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА. Депутатите изразиха надежда, че може би той ще успее да се справи с множеството проблеми на здравеопазването. Иначе постът е много проветрив и за 18-те години от съществуването на касата са сменени 17 управители, изтъкнаха от ДПС.

Сред приоритетите си при предварителното си изслушване пред здравната комисия в парламента Плочев подреди прозрачността в работата на здравната каса и засиленият контрол над разходването на публичните средства за здраве. Има идея да създаде аналитично финансово звено в касата, да уреди въпроса с външните специалисти консултанти към касата, така че да са независими от лобисти, да въведе електронната пациентска карта и да направи касата активен участник в договарянето с партньорите.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини