Един-единствен гражданин се включи в публичното обсъждане за 5-те млн. лв. заем

На обсъждането тази сутрин бе разяснено подробно за какво са необходими 5 млн. лв. заем на Община Асеновград - за финансиране на "Проект за рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа с изграждане на ПОСВ за Асеновград, България". Очаквано в зала 601 присъстваха кметът Емил Караиванов, зам.-кметовете Петър Бояджиев и Мария Вълканова, екипът по проекта, общински съветници, експерти от общинска администрация и представители на медиите. Кметът Караиванов отчете досегашното финансово изпълнение на проекта и разясни необходимостта от новия финансов ресурс. Той подчерта, че проектът е от изключителна важност както за жителите на Асеновград, от гледна точка на подобряване на ВиК услугите на територията на града, така и като ползи за околната среда и подобряване на инфраструктурата. Проектът за водния цикъл на Асеновград е най-големият такъв проект в България. Неговото изпълнение се следи пряко от Еврокомисията и от изпълнението му зависи финансирането за страната ни по ОП "Околна среда" по Приоритетна ос "Води".

От страна на гражданите единствени въпроси бяха тези, които зададе Николай Кирков, а именно - колко ДДС в момента е възстановимо от НАП, има ли политическа подкрепа за заема и кога ще е готово околовръстното. Дадените му отговори съответно бяха:

- общо към 1,5 млн. лв. е върнато ДДС за юни и юли

- да, заемът има политическа подкрепа, поради важността на проекта

- околовръстното ще е готово до края на лятото. Има инженерни затруднения до цеха на "Амбелино", но ще се търси начин те да бъдат заобиколени. Водопроводът от Полигруп до Месокомбината е готов на 80%. И още - на пазара ще има светофар и мостът ще бъде разширен

Материалите по проекта, както и обяснителна записка, включваща технико-икономическата обосновка и социално-икономически анализ на очакваните резултати на проекта, можете да видите ТУК.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини