Еврокомисията откри процедура за нарушение срещу Полша

Европейската комисия откри днес процедура срещу Полша заради един от законите за реформа на съдебната система, който според Брюксел нарушава правото на ЕС.

"Европейската комисия открива процедура за нарушение срещу Полша посредством официално уведомително писмо след публикуването на 28 юли в полския Държавен вестник на Закона за организацията на общите съдилища", се казва в съобщение на комисията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

ЕК дава на Варшава срок от един месец, за да отговори на тази процедура, която може да доведе до финансови санкции.

Президентът на Полша Анджей Дуда наложи вето на два спорни закона, които породиха опасения, че ще застрашат независимостта на съдебната власт.

Това вето обаче не засегна приетия на 12 юли от парламента закон, който дава на министъра на правосъдието правомощия да назначава и уволнява председателите на общите съдилища. Текстът на закона бе обнародван в Държавния вестник в петък.

Според Брюксел тази реформа съдържа дискриминационни мерки като различната възраст за пенсиониране на мъжете и жените съдии, съответно 65 и 60 години.

ЕК не одобрява мярката, даваща на правосъдния министър правото да удължава мандата на съдиите, достигнали пенсионна възраст, да уволнява и назначава председателите на съдилищата.

"Новите правила позволяват на министъра на правосъдието да упражнява влияние над отделните съдии чрез неясните критерии за удължаване на техните мандати, с което се подкопава принципът за несменяемост на съдиите", посочи ЕК, цитирана от Ройтерс.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини