Кюрдите в Северна Сирия се готвят за избори

Кюрдските власти в Северна Сирия ще организират избори за местни съвети и регионален парламент от септември, съобщи кюрдски представител в социалните мрежи.

Кюрдски групи и техни съюзници контролират части от Северна Сирия в райони, завзети от подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили - съюз от милиции начело с кюрдските Сили за защита на народа.

Но самоуправлението на кюрдите тревожи Турция, която смята Силите за защита на народа и Сирийската кюрдска демократическа партия за продължения на Кюрдската работническа партия (ПКК), която води от три десетилетия битка срещу Анкара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Избори ще бъдат организирани в края на лятото за управи на местните общности, през ноември - за общински съвети, и през януари за региона като цяло, уточнява кюрдският представител.

Датите и правилата за изборите са били съгласувани от орган, създаден през декември да формира управляващи институции и да подготви избори.

Доминиращите в Северна Сирия кюрдски групи още в началото на гражданската война формираха самоуправляващи се райони, но твърдят, че не се стремят към независимост от Дамаск.

Сирийският президент Башар Асад толерира кюрдския контрол над части на страната, но е против децентрализирана федерална система и смята техните органи за самоуправление за "временни структури", посочва Ройтерс. 

Коментари в сайта

Последни новини