Роден в Първомай младеж донесе злато за България на олимпиада по биология

    Роденият в Първомай Димитър Каразапрянов се завърна със златен медал от олимпиадата по биология, която се проведе от 23 до 30 юли в Ковънтри, Англия.

    Димитър е син на известния невролог д-р Антоан Каразапрянов, който пактикува в Сливен. Митко, също като брат си Петър, върви по стъпките на баща си. Двамата братя имат общо 23 медала от национални международни състезания и олимпиади по химия и биология. На по-големия предстои да се дипломира в Медицинския университет в София, а Димитър тази година ще започне да учи там като редовен студент.

    От 6 до 12 клас Димитър неизменно е заемал призови места в състезания по химия и биология, а в началото на тази година печели и престижната първа награда в конкурса за млади композитори – китаристи до 18 години „Бергам едишън“ в Дания.

    Въпреки музикалния си успех, той усилено се подготвя за участие в състезанията и олимпиадата по биология. На провелия се национален кръг на 1 и 2 април в Хасково, бъдещият лекар печели златен медал. Следва тежък изпит между 10-те най-добри млади биолози в България. Той е един от четиримата олимпийци, одобрени да вземат участие на международния кръг в Ковънтри. Димитър Каразапрянов е единственият младеж, а освен него в отбора попадат и три девойки – Ваня Миланова, Мария Карабоева и Габриела Христова.

    Подготовката на българския отбор е водена от Снежана Томова, Албена Йорданова и с помощта на Радослав Александров.

    Според Албена Йорданова това е най-големият успех на български отбор на олимпиада по биология, защото 3 от 4-мата състезатели имат медал, а комплектът е пълен – злато, сребро и бронз. В научното състезание са участвали екипи от 68 страни, или това са общо 272 млади биолози.  

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    Последни новини