Путин гони 755 американски дипломати

Руският президент Владимир Путин каза, че 755 американски дипломати трябва да напуснат Русия, което според него е "чувствителен" брой.

Думите му предадоха ТАСС, Франс прес и БТА.

За решението на Москва да изгони голяма част от американските дипломати бе съобщено преди няколко дни.

Снощи по въпроса се изказа и Путин, който даде интервю за Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания. Руският президент заяви:

"Що се отнася до други възможни мерки или дали това е много или малко, от гледна точка на работата на дипломатическото ведомство то е напълно чувствително. Тъй като стотици излишни сътрудници - дипломати и технически персонал - работеха и все още работят в Русия, 755 трябва да прекратят своята дейност в Руската федерация".

Москва няма да налага допълнителни санкции

Руският президент каза също, че Русия може да наложи допълнителни ограничения на САЩ, но няма да го направи, защото това ще навреди на развитието на международните отношения.

В цитираното интервю Владимир Путин заяви:

"Ние, разбира се, има какво да кажем и да ограничим такива сфери на дейност от нашето сътрудничество, които ще са чувствителни за американската страна. Но мисля, че това не е нужно, то ще навреди и на развитието на международните отношения".

Според него дори отношенията между САЩ и Русия да се променят, това няма да е стане скоро:

"Ние доста дълго чакахме да настъпи промяна към по-добро (в отношенията между САЩ и Русия), хранехме надежда, че положението ще се промени. Но по всичко изглежда, че дори то да се промени, това няма да е скоро".

Все пак Путин заяви, че САЩ и Русия постигат резултати в сътрудничеството дори "в тази доста трудна ситуация".

По думите му създаването на зона за деескалация в Южна Сирия е показало конкретен резултат от съвместната работа между Вашингтон и Москва.

Вашингтон: Непредизвикано решение

Държавният департамент на САЩ нарече непредизвикано решението на Русия да изгони американски дипломати.

"Руското правителство поиска мисията на САЩ в Русия да бъде ограничена на 455 служители до 1 септември. Това действие е достойно за съжаление и непредизвикано", заяви пред в. "Вашингтон пост" висш служител в Държавния департамент.

"Правим оценка на въздействието на това ограничение и обмисляме как да отвърнем", каза служителят, пожелал анонимност. 

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини