Прокуратурата обвини Живко Мартинов за 6 престъпления

 Специализирано звено „Антикорупция“ при Софийска градска прокуратура повдигна обвинение на Живко Мартинов – бивш народен представител от 44-то Народно събрание.

Мартинов е привлечен към наказателна отговорност за шест отделни престъпления, съобщиха от прокуратурата.

Първото обвинение касае упражнена от него принуда спрямо А.П. с цел последният да се разпореди със сумата от 15 500 лв. За това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода” от пет до петнадесет години, както и глоба от пет хиляди до десет хиляди лева.

Второто обвинение е за отправена закана за убийство - престъпление  за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” до шест години.

Той е обвинен и за това, че е упражнил спрямо св. А.П. принуда, като в периода от началото на 2012 г., до началото на 2013 г., в гр. Добрич, Мартинов като го е заплашил с тежки последици за него – да бъде арестуван, че ще му прати данъчни проверки на дружествата за да „смачка фирмите му“, го е принудил да се разпореди безвъзмездно с общо 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско и 60 килограма филе елена и телешка пастърма.

Живко Мартинов е привлечен към наказателна отговорност и за това, че през 2014 г., при  е направил опит да спомогне на лице да бъде осуетено спрямо него наказателното преследване и да остане ненаказано.Извършеното от лицето престъпление е причиняване на смърт по непредпазливост на две лица при нарушаване на правилата на ЗДвП.Ако бъде признат за виновен по това обвинение, Мартинов може да получи наказание „лишаване от свобода” до пет години .

Наказателната отговорност на Мартинов е ангажирана и затова, че през 2015 г., е употребил заплашване, с цел да принуди органи на властта – заместник директор на ОДМВР – Добрич и Началник на РУ на МВР - Балчик , да извършат действия по служба.Според Наказателния кодекс за това престъпление се предвижда наказание „лишаване от свобода” до шест години.

Живко Мартинов е с обвинение и за това, че през април 2017 г. е направил опит да принуди Директора на ВИК - Добрич, да извърши нещо противно на волята му – да уволни конкретен служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството за известен период от време. В случая той е злоупотребил с властта си като народен представител и употребил заплашване, като изпълнителното деяние е било довършено, но не са настъпили предвидените от закона и исканите от дееца общественоопасни последици на това престъпление. За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода” до шест години.

Спрямо Живко Мартинов е определена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 45 000 лева, вносима в 10 - дневен срок.

В хода на провежданото разследване прокурорите от СЗА са събрали доказателства и за извършено престъпление по служба от Розалина Брайкова, заемаща длъжността Директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич .

Днес тя е привлечена към наказателна отговорност затова, че на 13.07.2017 г. в град Добрич, в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да причини вреда на конкретно дружество, е нарушила служебните си задължения като издала Заповед за спиране на експлоатация на обект на дружеството.

Дружеството е собственост на лицето, което е сигнализирало СЗА за извършваната престъпна дейност от Живко Мартинов и по чийто сигнал е започнало настоящото разследване. Това лице е и свидетел по делото срещу него.

Заповедта е издадена без да са налице доказателства за оплаквания от храната, предлагана в обекта, направени от потребители, без да са налице данни за вредни за здравето последици от консумираната в обекта храна, без да са налице допуснати от търговеца нарушения, свързани с негодна за консумация храна.

В резултат на деянието са настъпили значителни вредни имуществени и неимуществени последици за дружеството, изразяващи се във финансови загуби и пропуснати ползи за периода, в който обектът не е могъл да извършва дейност.

Действията на Брайкова се определят като престъпление, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода” от една до осем години.

Спрямо Брайкова е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 5 000 лева, вносима в 10 - дневен срок.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини