Съдии към президента: Върнете и двата съдебни закона

Съюзът на съдиите в България (ССБ), който е и най-голямата активно действаща професионална организация на съдии, изпрати две обръщения до президента Румен Радев да наложи вето на току-що приетите

Закон за съдебната власт /ЗСВ/ и Наказателно-процесуален кодекс /НПК/

Сред мотивите е посочено, че и в двата закона има и противоконституционни разпоредби. Както и такива, които накърняват права на страните в наказателния процес, без да го ускоряват, каквато е официално обявената цел, а напротив, ще го утежнят и усложнят. Посочен е текстът в ЗСВ за кариерния бонус предвиден за членовете на Висшия съдебен съвет, поставящ в неравностойно положение спрямо тях всички останали магистрати, които се явяват на конкурси за да заемат пожелана от тях длъжност.

При внасянето на проектите възрази срещу промените в ЗСВ и Асоциацията на прокурорите в България, което бе рядък случай в практиката на тази съсловна организация. С остра позиция излезе и Съюзът на юристите в България, който с писмо до президента поиска, ако бъде приет ЗСВ, държавният глава да го върне на парламента.

И двата проекта бяха приети в спешен режим с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС, без обсъждане, като бяха игнорирани възраженията на експерти, и без разбираеми мотиви за бързината.

В обръщенията на ССБ се предлага във връзка с екстрения законодателен режим да се помисли върху въпроса:

Тази прибързаност и кариерният бонус свързани ли са с предстоящия избор на председател на ВАС?

"Необяснимата и непрозрачна прибързаност на законодателния процес, която неизбежно доведе и до липса на широко обществено обсъждане и на оценка на въздействието на законопроекта, свързана ли е с предстоящия избор на председател на Върховния административен съд от членовете на ВСС, които получават предварително обещание за привилегии? - пита се риторично в обръщението до президента за ЗСВ.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини