Ето как е изглеждал прародителят на всички цветя

Изследователи реконструираха първоте цвете. То е двуполово, симетрично, с радиално разположени венчелиствета.

Вкаменелостите дават достоверна представа за древните организми, но най-старият фосил на цвете е отпреди 130 милиона години. Цъфтящи растения обаче е имало на Земята много преди това - още преди 140–250 милиона години. Учените получават портрет на древния цъфтящ прародител като анализират формите на неговите съвременни потомци (почти всички) и проследяват историята на тези форми назад във времето по тяхното родословно дърво.

Десетки изследователи участват в проекта eFLOWER, който събира данни от научни публикации, и създават най-голямата база данни със структури на съвременни цветя (размножителни органи, брой, форма и разположение на венчелистчета и др.)  Учените получават най-големия набор от данни за флоралните особености - 13,444 цитирани данни), извадка от 792 вида и 372 семейства (86%) от цъфтящите растения. Те били комбинирани с родословното дърво, определено с ДНК, както и с информацияте от фосилите. Учените тествали милиони конфигурации как цветята може да са се променили във времето, за да се определят най-вероятната структура и формата на първите цветя.

В крайна сметка реконструираният прародител на всички цветя не изглежда чак толкова различно от съвременните цветя. Но той има комбинация от черти, които не се откриват днес.

Подобно на много от днешните цветя, предполагаемият предшественик има мъжки и женски части на един и същ цвят. Подреждането и броят на неговите венчелистчета и органите, които изхвърлят и получават цветен прашец също не изглеждат особено различни. Но нито едно от съвременните цветя не съвпада точно с формата му. Едно откритие, което ще изненада някои изследователи, е, че неговите венчелистчета и други органи са организирани в концентрични кръгове в групирани по три, а не в спирали, съобщава екипът в Nature Communications.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини